RACIJA U PARIZU: / Istražitelji upali u sjedište Googlea, sumnja se na utaju 1,6 milijardi eura poreza!

Istražitelji su upali u sjedište Googlea u Parizu te su u tijeku pretresi ureda. Kako javlja BBC, riječ je o istrazi navodne utaje 1,6 milijardi eura poreza.

24.5.2016.
14:11

"Francuski istražitelji ušli su danas u sjedište Googlea u Parizu kao dio istrage oko utaje poreza i pranja novca", kazali su iz ureda financijskog tužiteljstva, piše Reuters, čime su potvrđeni navodi medija. "Istraga, koja je pokrenuta u lipnju prošle godine, želi utvrditi da Google Ireland Ltd nije ispunio svoje fiskalne obveze prema Francuskoj", stoji u izjavi tužiteljstva.

Kako javlja Reuters, pretres u sjedištu kompanije traje od pet sati ujutro. "U tijeku je racija u Googleu", otkrio je izvor za Reuters, time potvrdivši pisanje francuskog dnevnika Le Parisien koji navodi da u pretresu sudjeluje oko stotinjak istražitelja. "Cijela operacija bila je maksimalno tajna kako bi se izbjeglo curenje podataka", ističe izvor Le Parisiena. Iz Googlea se još nisu službeno oglasili o akciji.

Nezakonite metode za smanjenje poreznih davanja

Porezni aranžmani međunarodnih kompanija su pod posebnom pozornošću vlasti, ali i javnosti u posljednje vrijeme. Nekolicina kompanija optužena je za korištenje nezakonitih metoda kako bi smanjile svoja porezna davanja. Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtki (12,5 posto) u EU-u, što mu omogućava da poreze plaća ondje, čak i kad je prodaja povezana s, primjerice, Velikom Britanijom.

Poznat je slučaj iz siječnja ove godine, kad je Google postigao nagodbu s britanskim vlastima o plaćanju dodatnog poreza u iznosu od 130 milijuna funti za razdoblje od 2005. godine, ali dogovor se našao pod žestokom paljbom kritičara. Prema njima, iznos nagodbe u visini od 130 milijuna funti je "neproporcionalno malen", uspoređujući ga s obujmom poslovanja u Velikoj Britaniji.

I druge države, poput Francuske, tvrde da Google, Yahoo i još neki digitalni giganti generiraju profit u njihovoj zemlji, ali imaju svoju poreznu bazu u drugoj zemlji, gdje su korporativne porezne stope mnogo niže. Francuska potražuje oko 1,6 milijardi eura povrata poreza od američke kompanije, kritizirane zbog korištenja agresivne tehnike za optimizaciju poreza, rekao je još u veljači jedan od izvora iz francuskog ministarstva financija.

EU želi razotkriti porezne malverzacije velikih kompanija

U travnju ove godine, EU je otkrio plan kojim želi prisiliti multinacionalne kompanije da razotkriju detalje svojih poreznih poslovanja. Morat će javno objaviti koliko plaćaju poreza u svakoj članici Europske unije, kao i izvijestiti o bilo kakvim uplatama na račune u specifičnim državama poznatijima kao poreznim rajevima. Te izmjene zakona o "izvještavanju od zemlje do zemlje", piše BBC, utjecat će na multinacionalne kompanije s više od 750 milijuna eura u prodaji.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali