OGLAS

PROCURILA SNIMKA / Putinovi siledžije iz sirotišta u Ukrajini otimali djecu: Imali su opak plan za tinejdžere

Image
Foto: screenshot

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je nevjerojatnih 13.000 siročadi, od kojih su neki posve mala djeca, oteto i otpremljeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu

23.12.2022.
17:29
screenshot
VOYO logo

Ruski agenti FSB-a i naoružani vojnici snimljeni su nadzornom kamerome dok su u jednom ukrajinskom sirotištu išli od sobe do sobe s namjerom da otmu djecu i potom ih pošalju u Moskvu.

Ukrajinski obavještajci pretpostavljaju da je čak 13.000 siročadi, među kojima i posve mala djeca, oteto u Ukrajini i otpremljeno u Rusiju da bi ondje tinejdžeri među njima bili indoktrinirani prokremaljskom propagandom te obučavani da budu vojnici, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnici sa strojnicama odvodili djecu

Volodimir Sahajdak, ravnatelj jednog sirotišta pored Hersona, na području koje je dugo bilo pod ruskom kontrolom, kaže da je uspio sakriti 52 siročadi kada je doznao da Putinovi siledžije traže i odvode takvu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vidjeli smo ruske propagandiste kako govore da treba odvesti siročad iz domova i dati ih u vojne škole, zatim ih indoktrinirati i pustiti ih da se bore za Rusiju. To je bilo strašno za čuti pa smo počeli skrivati ​​djecu jer smo znali da će ih uzeti ako ih nađu', kazao je Sahajdak koji je nekoliko djece uspio skloniti kod loklanih obitelji.

Iz drugog sirotišta u Hersonu Rusi su, prije povlačenja iz tog grada, oteli i odveli 15 djece. Oksana, učiteljia koja radi u tom sirotištu rekla je da su prestravljenu djecu vojnici sa strojnicama strpali u vojna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIŠE OD 1000 DJECE PREDANO STRANCIMA? /

Kijev: 'Rusija otima djecu s ukrajinskog teritorija i organizira njihovo ilegalno usvajanje'

Image
VIŠE OD 1000 DJECE PREDANO STRANCIMA? /

Kijev: 'Rusija otima djecu s ukrajinskog teritorija i organizira njihovo ilegalno usvajanje'

Liječnici lažirali dokmentaciju djece da ne budu odvedena

Druga, pak, odgojiteljica, Natalija, ispričala je za Sky News da je vidjela kako su Rusi odvodili i djecu u dobi od tri godine, iako je otmica djece teško kršenje pravila ratovanja. Ukrajinsko tužiteljstvo priopćilo je da je 48 siročadi u dobi od tri do pet godina odvedeno iz sirotišta u Hersonu, a započela je i istraga u koju je uključena ukrajinska tajna služba.

Samo nekoliko sati nakon što je u veljači Rusija započela invaziju na Ukrajinu, osoblje regionalne dječje bolnice u Hersonu počelo je potajno planirati kako spasiti napuštenu djecu u sirotištima. Krivotvorili su medicinske kartone djece kako bi prikazali da su previše bolesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Namjerno smo upisivali lažne podatke da ih ne bi mogli transportirati. Bojali smo se da će (Rusi) saznati. Odlučili smo da ćemo pod svaku cijenu spasiti djecu', kazala je dr. Olga Piljarska, voditeljica intenzivne njege u dječjoj bolnici u Hersonu.

Odvode ih u Rusiju i daju na posvajanje?

Na taj način lažirali su i zdravstvenu dokumentaciju 11 napuštenih beba o kojima su skrbili kako ih ne bi morali dati u lokalno sirotište. Za jednu su naveli da ima plućno krvarenje, druga nekontrolirane konvulzije, trećoj da je potrebna umjetna ventilacija i tako redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je objavljeno da je Rusija pokušavala dati tisuće ukrajinske djece ruskim obiteljima na udomiteljstvo ili posvajanje. Službenici koji su provodili deportaciju ukrajinske djece u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom, lagali su im da ih roditelji ne žele. Potom su im davali rusko državljanstvo i predavali ih ruskim obiteljima.

Ruske vlasti tvrde, međutim, da su djeca odvođena u Rusiju radi njihove sigurnosti. Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je tvrdnje da su djeca bila otimana i deportirana u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo