RS-28 Sarmat smatra se najvećom 'zvijeri' u obnovljenom nuklearnom arsenalu Vladimira Putina, čijim bi dijelom službeno trebalo postati iduće godine, nakon ovogodišnjih testiranja

Rusija je najavila da će ove godine obaviti tri testiranja novog interkontinentalnog balističkog projektila "Satan 2" čija je razorna moć tolika da može uništiti područje veličine Engleske i Walesa, piše Daily Mail. To oružje teško 208 tona, službenog naziva RS-28 Sarmat, bit će lansirana iz podzemnog silosa u svemirskom centru Plesetsk na sjeverozapadu Rusije, a cilj je na Kamčatki na pacifičkoj obali Rusije.

Prvo lansiranje, kako tvrde izvori iz ruskog Ministarstva obrane, trebalo bi biti obavljeno u trećem kvartalu ove godine.

Najveća zvijer novog ruskog nuklearnog arsenala

RS-28 Sarmat smatra se najvećom "zvijeri" u obnovljenom nuklearnom arsenalu Vladimira Putina, čijim bi dijelom službeno trebalo postati iduće godine, nakon ovogodišnjih testiranja.

"Tri lansiranja ICBM-a Sarmat bit će izvedena u sklopu testova razvoja leta 2021. godine", kazao je za rusku agenciju TASS izvor iz tamošnjeg Ministarstva obrane. Moskva se hvali da novo oružje može izbjeći obrambeni štit SAD-a i sposobno je uništiti područje veličine Engleske i Walesa ili Teksasa. Ova najava stiže usred najveće napetosti od Hladnog rata između Moskve i Zapada zbog Ukrajine, navodnog uplitanja u izbore i cyber napada za koje Washington optužuje Moskvu.

Može letjeti nepredvidljivom rutom

Sarmat će zamijeniti rakete R-36M2 Voevoda, koje se smatraju najmoćnijima na svijetu, ali su operativne još od 1970-ih.

"Ministarstvo obrane već kupuje serijski proizvedene rakete. Sarmatovi motori brzo potiskuju raketu u sigurnu zonu i čine je neranjivom za proturaketnu obranu dok ne dosegne glavnu putanju leta", navodi se u izvješću TASS-a.

Dizajneri rakete kažu da može letjeti "nepredvidljivom rutom" zaobilazeći proturaketne sustave. Također, kažu, u mogućnosti su preletjeti Sjeverni i Južni pol i "prilaziti ciljevima iz smjerova koji nisu predviđeni za presretanje".

Serijska proizvodnja Sarmata započinje u Krasmasu, pogonu Ruske svemirske agencije u sibirskom gradu Krasnojarsku.

RS-28 Sarmat bit će sposoban osloboditi deset velikih termonuklearnih bojevih glava ili 16 manjih, ili kombinaciju obje, kako bi svladao neprijateljsku raketnu obranu, navodi rusko Ministarstvo obrane.