Play ponuda

PUIGDEMONT ODŠKRINUO VRATA NOVOJ VLADI: / Mjesto predsjednika prepustio je kolegi u pritvoru

Image
Foto: AFP
1.3.2018.
22:59
AFP
Play ponuda

Sánchez je, međutim, pritvoren pored Madrida zbog sudjelovanja u referendumu o nezavisnosti te se njegovom izboru protive stranke za cjelovitost Španjolske.

U video poruci poslanoj iz Bruxellesa, gdje se nalazi četiri mjeseca, Puigdemont je rekao kako „privremeno“ neće sudjelovati kao kandidat za predsjednika vlade. To je i osobno priopćio predsjedniku katalonskog parlamenta Rogeru Torrentu.

„Zatražio sam od njega da što prije počne razgovore s ostalim parlamentarnim strankama kako bi se pristupilo izboru novog kandidata za predsjednika vlade“, rekao je Puigdemont.

Zastupnici ga priznali

Njegova poruka je uslijedila nakon glasovanja u katalonskom parlamentu gdje je većina zastupnika priznala Puigdemonta kao budućeg predsjednika vlade. To glasovanje, u kojem su ga ponovo podržale stranke za nezavisnost Katalonije, bilo je simbolične prirode.

Puigdemontu prijeti uhićenje stupi li na španjolsko tlo jer je ondje optužen za pobunu protiv Španjolske. U katalonskom parlamentu je 27. listopada izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije. Španjolska vlada je, pozvavši se na ustav, smijenila Puigdemonta i sazvala prijevremene izbore za prosinac. No na njima su opet većinu mjesta osvojili pobornici nezavisnosti koji su nastavili inzistirati na Puigdemontu kao predsjedniku vlade premda se nalazi u Belgiji.

Dva mjeseca nakon tih izbora Katalonija, pokrajina na obali Sredozemnog mora u kojoj nastane 19 posto španjolskog BDP-a, i dalje je bez vlade. Njenom administracijom od kraja listopada upravlja Madrid.

Sanchez u pritvoru

Puigdemontova formacija Zajedno za Kataloniju sada namjerava kandidirati Jordija Sáncheza, zagovornika nezavisnosti koji se više od četiri mjeseca nalazi u pritvoru pored Madrida. Sánchez, predsjednik organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC) optužen je za neposluh i sudjelovanje u organiziranju referenduma o nezavisnosti 1.listopada unatoč zabrani ustavnog suda.

„On je broj dva na našoj listi te kao nitko drugi predstavlja vrijednosti formacije Zajedno za Kataloniju. On je čovjek mira, nepravedno zaključan u jednom španjolskom zatvoru“, istaknuo je Puigdemont. „Njegova kandidatura jedini je način da se postigne sporazum o novoj vladi u Kataloniji pod ovim uvjetima“, dodao je.

Ranije u četvrtak je španjolski premijer Mariano Rajoy rekao da onaj koji će obnašati funkciju predsjednika vlade autonomne pokrajine Katalonije mora biti pravosudno „čist“. To isto su u katalonskom parlamentu ponovile stranke koje se zalažu za cjelovitost Španjolske a koje zajedno nemaju dovoljno glasova za formiranje vlade.

„Ova sjednica održana u cilju deblokade nastale političke situacije poslužila nam je da zaključimo kako oni (zagovornici nezavisnosti) nemaju niti plan niti budući projekt za Katalonce“, rekla je Inés Arrimadas, čelnica stranke centra Građani i najistaknutija protivnica nezavisnosti. U četvrtak je održana prva sjednica katalonskog parlamenta nakon novog saziva i izbora novog predsjednika parlamenta Torrenta, zagovornika nezavisnosti.

Kampanju vodi iz Bruxellesa

Puidgdemont koji iz Bruxellesa vodi međunarodnu kampanju najavio je „pravnu i političku ofenzivu na međunarodnoj razini“. U utorak je, rekao je, u njegovo ime uložena žalba protiv španjolske države Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda. „O dostojanstvu se ne pregovara, ono se poštuje, pa makar zbog njega trebalo podnijeti potrebne žrtve“, naglasio je.

Njegova namjera je u Belgiji uspostaviti tijelo koje će simbolično upravljati dok bi u Barceloni nova vlada stvarno upravljala pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika. Nakon što je Puigdemont otvorio put novom kandidatu o njegovom imenovanju bi se moglo glasati u parlamentu idući tjedan. Kao mogući datum spominje se srijeda 7. ožujka.

O kandidaturi Jordija Sáncheza trebao bi se očitovati i istražni sudac Pablo Llarena koji u Madridu vodi sudski postupak u kojem su optuženi članovi bivše katalonske vlade. Llarena će odlučiti o eventualnom puštanju Sáncheza na uvjetnu slobodu kako bi osobno mogao sudjelovati na glasovanju u parlamentu u Barceloni.

Play ponuda
Play ponuda