Engleska i Wales velikom su većinom glasali za izlazak iz Unije, dok su birači u samome Londonu (60 posto za ostanak), Škotskoj i Sjevernoj Irskoj velikom većinom bili za ostanak u Uniji, javlja BBC koji donosi i prve reakcije na još neslužbene rezultate referenduma.

Pozivi Cameronu da odstupi

Nigel Farage, čelnik eurospkeptične stranke UKIP i najgorljiviji zagovornik izlaska koji je kampanju za Brexit vodio punih dvadeset godina, rezultat referenduma nazvao je "pobjedom običnih, skromnih ljudi", a jučerašnji dan nazvao "britanskim Danom neovisnosti". Usto je pozvao premijera Davida Camerona, koji je vodio strastvenu kampanju za ostanak u Uniji, da smjesta podnese ostavku.

I iz tabora laburista poručuju da bi konzervativac Cameron 'trebao ozbiljno razmotriti svoj daljnji ostanak na položaju'.

No, čak i Cameronovi stranački kolege koji su zagovarali napuštanje EU, poput donedavnog gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, poručuju mu da ostane na svojoj dužnosti bez obzira na ishod referenduma.

"Tužan dan za Europu i Veliku Britaniju"

Škotska premijerka i zagovornica neovisnosti Škotske Nicola Sturgeon kazala je kako je "sada jasno da Škoti svoju budućnost vidi u okviru Europske unije". Bivši britanski ministar za europske poslove iz redova laburista Keith Vaz smatra da su Britanci glasovali "emotivno" odbacivši upozorenja stručnjaka o teškim ekonomskim posljedicama Brexita.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier ishod referenduma nazvao je "tužnim daom za Europu i Veliku Britaniju", a gotovo istim riječima reagirao je i njemački vicekancelar Sigmar Gabriel.

Pregovori o izlasku trajat će dugo

Australski premijer Malcolm Turnbull trezveno je komentirao rezultat referenduma rekavši da će neposredni utjecaj Brexita na njegovu zemlju (koja je članica tzv. Britanske zajednice naroda, odnosno Commonwealtha) "s pravnog stajališta biti vrlo ograničen, jer će pregovori oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije trajati nekoliko godina". Turnbull također ističe da će dramatični padovi na burzama i nesigurnost izazvana Brexitom potrajati još neko vrijeme.

Predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Martin Schulz kazao je kako "uvažava reztultate referenduma" dodavši da je "vrijeme da se ponašamo ozbiljno i odgovorno".

"David Cameron je odgovoran za svoju zemlju, a mi smo odgovorni za budućnost EU. Vidite što se događa s funtom na tržištima. Ne želim da se takvo nešto dogodi i s eurom", kazao je Schulz.

Manfred Weber, vođa najveće grupacije u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), ustvrdio je kako će "pregovori oko izlaska potrajati najmanje dvije godine tijekom kojih neće biti posebnog tretmana. Izalazak znači izlazak", zaključio je.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski smatra da je Brexit "loša vijest i za Britaniju i za čitavu Europu" ali i "upozorenje da EU mora mijenjati svoj koncept".

Prvaci krajnje desnice likuju

S druge strane, prvaci europske krajnje desnice likuju.

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen poručila je oduševljeno: "Pobjeda slobode! Kao što već godinama sama tražim, takav isti referendum teba sada održati u Francuskoj i ostalim članicama EU".

I lider nizozemske kranje desnice Geert Wilders uskliknuo je na sličan način: "Hura za Britaniju! Sada je red na nas. Vrijeme je za referendum u Nizozemskoj!"