PRODAJA STANOVA KOD NJIH PALA JE ZA 80 POSTO: / Prosječna cijena 'kvadrata' u novogradnji iznosi 985 eura

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom tromojesečju prošle godine iznosila je 985 eura

2.3.2021.
13:57
Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Crnogorsko tržište nekretnina od pojave koronavirusa u velikom je padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine kažu da niti početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Investitori i predstavnici agencija očekuju da bi se stabilizacija tržišta, kao i povećana potražnja i prodaja nekretnina, prije svega stanova, mogla očekivati krajem ove i početkom sljedeće godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju, no investitori tvrde da neće smanjivati cijene stanova.

Pada zanimanje kupaca

Blagota Radović, vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja, kaže da se stanje na tržištu nekretnina nije popravilo niti ove godine, a prenosi Poslovni dnevnik.

“U odnosu na razdoblje prije pandemije, mi smo na 50 do 60 posto prodaje. Sada čak i blago pada zanimanje kupaca, tako da je početkom godine prodaja manja za 5 posto u odnosu na prošlu godinu”, objasnio je Radović.

Prema njegovim riječima, cijene nekretnina održavaju se uglavnom na istoj razini. “To su stabilno niske cijene stanova. Ako se bude moralo ići ispod te razine cijena neće biti zanimanja za gradnju i investicije”, smatra Radović.

Zetragradnja ne planira smanjivati cijene svojih stanova. U Podgorici one iznose od 1100 do 1300 eura po kvadratu, dok se na nekim ekskluzivnim lokacijama stanovi te kompanije prodaju i po 1800 eura.

Tržište će se stabilizirati tek krajem godine

Mehmed Kolarević, vlasnik i izvršni direktor kompanije 14. septembar iz Podgorice, očekuje da će tržište nekretnina stabilizirati tek krajem ove i početkom sljedeće godine.

“Nakon ljeta i stavljanja pod kontrolu Covida-19 trebalo bi doći do povećanja potražnje i prodaje stanova”, rekao je Kolarević. Prema njegovim riječima, prodaja je znatno pala. “Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova pala je 80 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije, a budući da nemam obveza prema bankama, nisam spustio cijene i promet je vrlo loš”, dodao je Kolarević.

Agencija za nekretnine Montenegro Prospects ima urede u Kotoru, Budvi i Baru, a director tvrtke Ivan Dašić kaže da potražnja postoji.

“Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vrijeme, ali je broj prodaja manji, kao i njihova vrijednost. Posla ima, ipak kako je smanjen dolazaka međunarodnih klijenata, kupci iz regije imaju veći udio u kupovini nekretnina na Primorju”, objasnio je Dašić.

Prosječna cijena četvronog metra je 985 eura

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi o udjelu stanova solidarne stambene izgradnje. Ako je udio tih stanova veći prosječna cijena stana u novogradnji bit će značajno niža.

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom trmojesečju prošle godine iznosila je 985 eura.

“U primorskoj regiji je iznosila 1359 eura po kvadratu, u središnjoj regiji 635 eura, dok je u sjevernoj regiji bila 766 eura”, rekli su iz Monstata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali