PROCURIO IZVJEŠTAJ OBAVJEŠTAJACA: / Amerikanci tvrde da imaju dokaze kako je virus 'pobjegao' iz kineskog laboratorija

Izvješće je objavljeno uoči sastanka savjetodavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije na kojem će se raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu covida-19

24.5.2021.
11:25
Ilustracija

Troje znanstvenika s kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano je u studenome 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila informaciju o pandemiji covida-19, objavio je u nedjelju Wall Street Journal pozivajući se na dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.

List piše da bi izvješće, koje daje nov uvid u pojedinosti o intenzitetu simptoma, o broju hospitaliziranih laboranata i vremenu kada su oboljeli, moglo pokrenuti novu raspravu o podrijetlu pandemije koronavirusa, a moglo bi utjecati i na proširenje istrage o tomu je li koronavirus 'pobjegao' iz laboratorija.

Službeno ne komentiraju, ali ističu da imaju 'ozbiljnih pitanja'

Izvješće je objavljeno uoči sastanka savjetodavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije na kojem će se raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu covida-19.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije željela komentirati izvješće objavljeno u američkom listu, no kazala je da administracija predsjednika Bidena još uvijek inzistira na "ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njezino podrijetlo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom".

Rekla je i da američka vlada surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ostalim državama članicama te da podupire stručne procjene o podrijetlu pandemije "koje nisu ispolitizirane". "Nećemo davati izjave kojima prejudiciramo aktualnu studiju WHO-a o izvoru SARS-CoVa-2, no jasno je da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti tehnički vjerodostojne teorije", rekla je.

Više država izrazilo sumnju u studiju WHO-a

WSJ piše da su sadašnji i bivši dužnosnici, koji su upoznati s podacima obavještajnih službi o laboratorijskim istraživačima, iznijeli niz stajališta o dokazima iz izvješća, a jedna je neimenovana osoba istaknula da treba provesti "daljnju istragu i iznijeti dodatne potvrde" o dosadašnjim saznanjima.

Sjedinjene Države, Norveška, Kanada, Britanija i ostale države u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o porijeklu covida-19 organizirane pod okriljem WHO-a te su pozvale na dodatnu istragu i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i ostalim informacijama o ranoj fazi izbijanja epidemije.

U izvješću State Departmenta iz doba administracije Donalda Trumpa, koje je objavljeno u siječnju, stoji da su se kineski istraživači razboljeli u jesen 2019. godine, no u njemu se ne kaže da su bili hospitalizirani, piše CNN.

'Na kraju se ništa ne može definitivno zaključiti'

U izvješću što ga je službeni Peking podnio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kineska vlada tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima covida-19 otkriven 8. prosinca 2019. godine u Wuhanu.

No američka obavještajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima o tomu zbog čega su hospitalizirani kineski znanstvenici. "Na kraju se ništa definitivno ne može zaključiti", navode američki obavještajni izvori.

Kina je odbila dati podatke o ranim slučajevima covida-19 članovima tima koje je predvodio WHO, a istražuju podrijetlo pandemije, rekao je jedan od istražitelja. O tomu je u veljači izvijestio Reuters, komentiravši da bi to moglo zakomplicirati napore da se dozna na koji je način pandemija započela.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali