SPREMA SE ZA AUDICIJU? / 'Dmitrij Peskov izvan igre, Viktor ulazi?' Procurilo Orbánovo pismo Bruxellesu

Image
Foto: Profimedia

Orbán tvrdi je Moskva spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre, ali uz određene uvjete

10.7.2024.
9:55
Profimedia
VOYO logo

U pismu koje je Politico dobio na uvid, mađarski premijer Viktor Orbán toliko je temeljito naglasio maksimalistički stav ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini da bi mogao sudjelovati na audiciji za ulogu glasnogovornika Kremlja, piše Politico uz komično pitanje: "Dmitrij Peskov izvan igre, Viktor Orbán ulazi u igru?"

Naime, u dokumentu, upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i podijeljenom ostalim članovima Europskog vijeća, iznose se Putinova razmišljanja o statusu ruskog rata u Ukrajini i što Orbán smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbán je upozorio Michela da, prema Putinu, "vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga", bez da je pružio bilo kakvu analizu stanja na bojišnici. Pismo, koje datira od 5. srpnja i podijeljeno je u devet točaka, također ne spominje činjenicu da je Putin bio taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Image
VELIKI SASTANAK NATO-A /

Stoltenberg: 'Nema besplatnih opcija'; Biden: 'Ukrajina će zaustaviti Putina'

Image
VELIKI SASTANAK NATO-A /

Stoltenberg: 'Nema besplatnih opcija'; Biden: 'Ukrajina će zaustaviti Putina'

'Moskva je spremna na prekid rata'

Orbán, koji negira da je artikulirao “bilo kakvo mišljenje u ime Europskog vijeća ili Europske unije” tijekom posjeta Moskvi, piše da “ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke i gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika”, ne spominjući pritom ruske gubitke u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao pritom da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga", ne objašnjavajući podrobnije što je Putin pod tim mislio.

U Orbánovom izvješću o sastanku, kaže da je objasnio Putinu da “mnogi tvrde da je u interesu Europe vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljeno na trajnom miru što je prije moguće”, dodajući: “Šansa za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU i njezini čelnici uglavnom su prekinuli komunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije.

Kako uspostaviti mir?

Danas će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbánovim putovanjima. "Ako sutrašnje izvješće bude u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak", rekao je za Politico sarkastični diplomat EU-a koji je istupio anonimno zbog osjetljive teme. "Ništa, ali ništa od svih napora Europskog vijeća u protekle dvije i pol godine ne odražava se u ovome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbán je u osmoj točki napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još uvijek mogući, ali je dodao da ćemo “u sljedeća dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke i vojni razvoj na prvim linijama nego ikada prije” ako se rat ne zaustavi.

Zatim je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na stanje u SAD-u kako se približavaju predsjednički izbori u studenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u tijeku”, napisao je Orbán. “Stoga ne možemo očekivati ​​takav prijedlog iz SAD-a u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu europske strateške autonomije — pokretanje europske inicijative.”

Orbánova misija, barem što se tiče okončanja rata, vjerojatno neće uspjeti. U ponedjeljak, nakon što su ruske snage bombardirale dječju bolnicu u Kijevu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uništio je svaku njegovu nadu u razgovor s Kremljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to vjerojatno neće odvratiti mađarskog čelnika. Orbán je potpisao bilješku u kojoj tvrdi da će nastaviti razgovore s ciljem stvaranja prilika za mir.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo