Incident na granici

PREŽIVJELI PILOT TVRDI: Nije bilo nikakvih upozorenja turskog zrakoplovstva

Kopilot ruskog aviona Suhoj 24, koji je u utorak preživio obaranje borbenog zrakoplova na tursko-sirijskoj granici, rekao je za ruske medije da tursko zrakoplovstvo nije slalo nikakva upozorenja prije incidenta.

“Nije bilo ni vizualnog ni radio upozorenja. Nije bilo nikakvog kontakta, niti je bilo kršenja prostora prostora Turske”, tvrdi kopilot Konstantin Murakhtin.

Podsjetimo, odmah nakon što su lovci F-16 oborili ruski zrakoplov, turske vlasti su tvrdile da su se ruski piloti tijekom pet minuta oglušili na 10 upozorenja o povredi zračnog prostora i upozorenju da će morati djelovati.

NOVI DETALJI: Otkriveno koliko je ruski avion bio u turskom zračnom prostoru prije rušenja

“Mogli su na sjesti na krilo”

Ruski pilot je u ruskoj vojnoj bazi u Siriji rekao i da je posada na misiji znala taj dio sirijsko-turske granice “dobro kao svoj dlan”.

“Nije bilo upozorenja, pa nismo ni mijenjali smjer. Morate razumijeti razliku u brzinama taktičkog bombardera kao što je Su-24 i aviona kao što je F16. Da su nas htjeli upozoriti, mogli su nam “sjesti na krilo”. Međutim, raketa nas je odjednom pogodila s leđa, nismo imali vremena ni za kakav manevar”, kazao je Murakhtin za TV postaju Rusija 1.

Spašavali ga šest sati

Podsjetimo, nakon incidenta pojavljivale su se različite informacije o sudbini ruskih pilota, pa i ona da su sirijski pobunjenici ubili obadvojicu na području koje drže pod kontrolom.

U utorak u večernjim satima ruska vojska objavila je da je Murakhtin spašen u akciji ruskih i sirijskih komandosa. Lokalni mediji su objavili da je potraga za pilotima trajala oko 10 sati te da je potom u zajedničkoj akciji ruskih i sirijskih snaga jedan pilot izvučen na sigurno i potom prebačen u rusku bazu u Siriji.

Rusi su na kraju potvrdili smrt drugog pilota. Nejasno je što se dogodilo s njegovim tijelom  koje je bilo prikazano na snimkama beživotno i okruženo turkmenskim pobunjenicima. Oni su na pilota pucali dok se spuštao padobranom.

ERDOGAN TVRDI: “Dijelovi ruskog aviona pali su u Tursku i ozlijedili dvije osobe”

PUTIN BIJESAN: “Naši zrakoplovi nisu prijetili, zabili su nam nož u leđa!”

EKONOMSKE POSLJEDICE INCIDENTA: Visoka cijena turskog rušenja ruskog zrakoplova

Povratak na Net.hr