ZARAĆENI SUSJEDI

PREKID EKONOMSKIH VEZA: Ukrajina pooštrila sankcije Rusiji, najviše trpe aviokompanije

Ukrajina je proširila ekonomske sankcije Rusiji na još 105 pravnih i 388 fizičkih osoba. Rusiju trenutačno najviše pogađa odluka o zabrani letova njenim aviokompanijama.

Na listi sankcioniranih ruskih aviokompanija, uz najveći Aeroflot, nalaze se još i tri Aeroflotove tvrtke-kćeri, ali i dvije koje više ne postoje.

Sankcije uvedene, zrakoplovi ipak lete

Kako piše Russia Today, na popisu kompanija kojima su zabranjeni letovi u Ukrajini nalaze se i AK Bars Aero, kojoj je dozvola za rad oduzeta u siječnju ove godine, te Polet koji je ugašen još krajem prošle godine.

Unatoč tomu, Russia Today javlja kako u kijevskoj zračnoj luci Borispol i dalje najavljuju letove ruskih aviokompanija S7, Aeroflota i Rossia Airlinesa koje bi trebale biti obuhvaćene sankcijama.

U ruskom udruženju aviotransportnih operatera ističu da bi zbog ovih sankcija ruske aviokompanije mogle pretrpjeti gubitak od nekoliko desetaka milijuna dolara.

“Ako će tranzit preko Ukrajine za Europu i Tursku biti zabranjen, sankcije će nam izazvati ozbiljne financijske probleme”, ističu predstavnici ruskih aviokompanija dodajući kako obilazak Ukrajine na rutama za Europu ili Tursku znači četrdesetak minuta duže letove.

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Zbog EU sankcija produžili zabranu uvoza hrane

Banke pod selektivnim sankcijama

Ukrajinske sankcije pogađaju i 28 ruskih banaka, ali guvernerka središnje banke Rusije, Elvira Nabijulina, smatra da ta odluka “ne može ugroziti stabilnost ruskog financijskog sustava”.

Pod sankcijama nisu sve banke. Primjerice, Sberbanka ili VTP, koje imaju podružnice u Ukrajini, nisu obuhvaćene njima.

Na udaru su i tvrtki iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, zatim najveći ruski proizvođač antivirusnih softvera Kasperski lab te svi ruski državni televizijski kanali.

“Ekonomske veze Rusije i Ukrajine takoreći su prekinute”, izjavio je predsjednik komiteta za ekonomsku politiku ruske Dume, Anatolij Aksakov. 

RAT ĆE POTRAJATI: Rusija gradi veliku vojnu bazu blizu ukrajinske granice

 

Povratak na Net.hr