PREDSJEDNIŠTVO BIH U ZADNJI ČAS USUGLASILO IZJAVU O 25 GODINA DAYTONA: / Izbacili sporne formulacije, ali nisu rekli koje

Na usuglašavanje bošnjačkog člana Džaferovića, hrvatskog Željka Komšića i srpskog Milorada Dodika čekalo se gotovo dva tjedna

19.11.2020.
21:26
Armin Durgut/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine uspjeli su u četvrtak usuglasiti tekst zajedničke izjave u povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, samo dva dana uoči obilježavanja tog događaja u subotu.

Predsjedatelj tročlanog predsjedništva Šefik Džaferović potvrdio je novinarima da su u konačnoj verziji izbačene sporne formulacije, ali nije pojasnio koje. Na usuglašavanje bošnjačkog člana Džaferovića, hrvatskog Željka Komšića i srpskog Milorada Dodika čekalo se gotovo dva tjedna.

Spremni poštivati odredbe Daytonskog sporazuma

Daytonskim sporazumom okončan je rat u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Usvojili smo zajedničku izjavu povodom 25. obljetnice Dejtonskog mirovnog sporazuma s naglaskom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH", kazao je Džaferović.

Državni vrh BiH izrazio je punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Daytonskog sporazuma te ustava BiH koji je njegov sastavni dio.

Predani i gradnji dobrosusjedskih odnosa u regiji

Trojica čelnika pozvala su vlast na svim razinama da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Predsjedništvo podsjeća na potrebu suosjećanja sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana te obavezu da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata dok se svima u zemlji a posebnoe mladima mora osigurati pristojan život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu. Državni vrh je također potvrdio predanost gradnji dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U povodu obljetnice Daytonskog sporazuma u Sarajevo će u petak doputovati potpredsjednik Europske komisije i šef europske diplomacije Josep Borrell.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali