Play ponuda

Povratak vrlo zarazne bolesti: U Sloveniji oboljela 21 osoba

shimmer fallback

Slovenija biljezi 21 slucaj oboljelih od ospica, medu kojima je i jedno dijete, potvrdio je u srijedu slovenski institut za javno zdravstvo, uz upozorenje da je zaraza dosla iz inozemstva.

10.12.2014.
20:11
Play ponuda

Institut preporucuje onima koji ce u inozemstvo putovati za Bozic da provjere jesu li cijepljeni protiv te vrlo zarazne djecje bolesti.

Prema zadnjim podacima, najvise oboljelih je u zapadnoj Sloveniji, a u vecini slucajeva su u zivotnoj dobi od 34 do 51 godine. Od njih su neki u djetinjstvu bili cijepljeni protiv ospica, ali s nedovoljnim brojem doza, pa nisu stekli potreban imunitet. Medu oboljelima je i jedno 4-godisnje dijete koje nije bilo cijepljeno, a do sada nije bilo slucajeva u kojima je bolesnike bilo potrebno hospitalizirati nego su svi na kucnoj njezi.

Inficirali se na izlozbi pasa

Pretpostavlja se da ih se vecina virusom ospica inficirala na jednoj izlozbi pasa u Novoj Gorici prije mjesec dana, na kojoj je bilo mnogo posjetitelja iz Italije, gdje su ospice prisutne. No, zabiljezeno je i nekoliko slucajeva ospica na pacijentima koji su boravili u Bosni i Hercegovini, gdje je ta bolest takoder prisutna u vecoj mjeri.

Slovenske zdravstvene vlasti ne boje se epidemije ospica sirih razmjera, jer je vise od 90 posto stanovnistva cijepljeno.

No, oni koji ce putovati u inozemstvo upozoreni su da provjere jesu li cijepljeni i imaju li imunitet te da se u slucaju da nisu otporni na bolest cijepe, sto se posebno odnosi na one koji ce odlaziti u BiH.

Play ponuda
Play ponuda