BALKANSKI SCENARIJ?

POVIJESNI TRENUTAK: Katalonija pokrenula proces otcjepljenja, Madrid ne želi ni čuti

Dvije političke stranke koje su na izborima u rujnu osvojile većinu u katalonskom parlamentu, pokrenule su postupak otcjepljenja od Španjolske i formiranja samostalne države.

Savez “Zajedno za DA” (“Hunts pel si”) koji je na prošlomjesečnim izborima osvojio 62 mjesta u regionalnom parlamentu te radikalno lijeva stranka Kandidatura za nacionalno jedinstvo (CUP) koja je osvojila 10 od ukupno 135 mjesta u parlamentu, danas su iznijeli prijedlog da se u roku od 30 dana prihvati zakon koji bi omogućio donošenje ustava i proračuna te uspostavu sigurnosnog sustava.

Premijer Rajoy branit će suverenitet Španjolske

Te dvije stranke koje su osvojile apsolutnu većinu, zatražile su od parlamenta da o ovom prijedlogu žurno glasa. No, ne zna se kada će to biti jer parlament još nije formiran nakon prvoedenih izbora. 

Španjolski premijer Mariano Rajoy iz Madrida je poručio da će iskoristiti “sva politička i pravna sredstva” kako bi zaustavio pokušaj otcjepljenja Katalonije i obranio suverenitet Španjolske.

KATALONIJA: Moguće jednostrano proglašenje nezavisnosti od Španjolske

Snažna težnja za neovisnošću

Katalonija je autonomna zajednica na sjeveroistoku Iberijskog poluotoka kojoj španjolski Ustav jamči i priznaje autonomiju. Po veličini je šesta autonomna zajednica u Španjolskoj, ima 7 milijuna stanovnika od kojih milijun i pol živi u najvećem gradu, Barceloni.

Snažan nacionalni identitet i težnja za neovisnošću već dugo vrijeme su duboko ukorijenjeni među Kataloncima.

RAKITIĆ O KATALONSKIM IZBORIMA: ‘Bio sam u kinu, a ljudi znaju što trebaju učiniti’

 

 

Povratak na Net.hr