TRESE SE I U SRBIJI

POTRES KOD KRAGUJEVCA 3,3 PO RICHTERU: ‘Da nisu svi uznemireni zbog Petrinje, ne bi se ni primijetio’

‘Sada je takva situacija da su svi uznemireni zbog Petrinje, inače se ne bi ni primijetio. To je potres magnitude 3,3, takvih i jačih je bilo i prošle godine u Srbiji. Prostor u kojem se dogodio je takav da se u njemu takvi potresi događaju’, kazala je seizmologinja Slavica Radovanović

Potres magnitude 3.3 po Richteru pogodio je u ponedjeljak područje Kragujevca, priopćio je Republički seizmološki zavod (RSZS) u Beogradu. Intezitet u epicentru procijenjen je na V stupanj Merkalijeve skale, a potresi takvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnom području, navedeno je na internetskoj stranici RSZS.

Za sada nema izvješća o mogućoj počinjenoj šteti.

Prostor na kojemu se takvi potresi događaju

Seizmologinja Slavica Radovanović kazala je kako si na tom prostoru već zabilježene seizmičke aktivnosti, te da se u toj regiji i inače događaju ovakvi udari.

“Sada je takva situacija da su svi uznemireni zbog Petrinje, inače se ne bi ni primijetio. To je potres magnitude 3,3, takvih i jačih je bilo i prošle godine u Srbiji. Prostor u kojem se dogodio je takav da se u njemu takvi potresi događaju”, objašnjava Radovanović, bivša ravnateljica RSZS.

Na pitanje može li uslijediti jače podrhtavanje tla u Kragujevcu, Radovanović je beogradskim medijima rekla da se tako kratkoročne prognoze ne mogu davati.

Povratak na Net.hr