NEMA KRAJA NAPETOSTIMA / Potpuni kaos na Kosovu: KFOR razbio srpske demonstracije, najmanje 53 ozlijeđenih, jedna osoba se bori za život

Image

radonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore

29.5.2023.
18:09
Play logo

Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Napeta situacija najviše je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon. Kako javlja dopisnik RTS-a, ima  ozlijeđenih nakon što je KFOR krenuo rastjeravati građane u Zvečanu. I reporter srpske agencije Tanjug javlja da je ozlijeđen  kada mu je šok bomba pala pod noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski mediji javljaju o velikoj akciji KFOR-a, nakon što su prosvjednici praktički opkolili policijska vozila. Portal Kosovo Sever piše kako je najmanje jedno vozilo zapaljeno. "KFOR je uspio osigurati izvlačenje tri policijska vozila koja su svo vrijeme praktično bila zarobljena u masi prosvjednika i sada su povučena dalje.", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KFOR se povukao do zgrade općine; najmanje 53 osobe ozlijeđeno

KFOR se povukao do zgrade općine u Zvečanu, a unutra se nalaze policajci, javlja reporter Nova.rs.   U Zvečanu odjekuju detonacije,  zapaljeno je i vozilo kosovskog kanala TV1,  a državni tajnik srpskog ministarstva obrane  Nemanja Starović za RTS tvrdi da  su "dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja"

Ravnatelj Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek izvjestio je da  više od 53 osobe imaju različite vrste ozlijeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je obraćanje u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi bojkotirali izbore, ne puštaju izabrane gradonačelnike u urede

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih. Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu. Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

KFOR 'pojačao prisutnost'

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

Play logo

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca. Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo