'Ponižavajuće iskustvo'

POTEZ OČAJNIKA: Neke izbjeglice požalile što su došle u Europu, žele se vratiti kući

O očaju nesretnih ljudi koji su ostavili svoje domove i krenuli na neizvjestan i opasan put svjedoči i video snimka u kojoj neki od njih govore kako su požalili što su uopće došli u Europu.

“Ako ozbiljno razmišljate da dođete ovamo, nemojte. Mi već gledamo kako bi se vratili natrag. Najbolje bi bilo da uopće nismo došli ovdje. Dali smo ogromne novce za ništa. To je bila greška”, riječi su jedne od izbjeglica koje je objavila finska YLE TV. Video je objavljen i na Facebook grupi za izbjeglice, kako bi sunarodnjake koji razmišljaju o odlasku u Europu upozorili što ih čeka.

Ponižavajuće iskustvo

Izbjeglice se žale na nedostatak odjeće i hrane u izbjegličkim prihvatnih centrima te na visoke cijene. Kažu da je život u Europi težak, mnogo teži nego “što mnogi Iračani misle”. Dosadašnje iskustvo opisuju kao “strašno ponižavajuće”.

U drugoj video snimci, objavljenoj na jednoj od grupa na Facebooku namijenjenoj izbjeglicama s Bliskog istoka, čovjek po imenu Mustafa piše da mu je život u Iraku bio puno bolji, iako je tamo opasno.

“Ja se definitivno vraćam kući. Želim umrijeti u rodnoj zemlji”, kazao je Mustafa.

PR kampanja ili stvarne želje?

Na društvenim mrežama već se spekulira kako je moguće da su objavljene video snimke zapavo PR kampanja finske vlade kojom se želi utjecati na izbjeglice i obeshrabriti ih da bolji život potraže negdje u Europi.

Podsjetimo, i Finska je među zemljama čija vlada razmišlja o zatvarnju granica zbog velikog priljeva migranata.

Od siječnja u Europu je stiglo gotovo pola milijuna migranata, a njihov broj iz dana u dan raste.

Večeras izvanredni summit

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije u srijedu navečer na izvanrednom summitu u Bruxellesu razgovarat će o sveobuhvatnom pristupu za rješavanje izbjegličke krize, dan nakon što je na ministarskoj razini dogovorena raspodjela 120.000 izbjeglica. Između ostaloga, razgovart će o zaštiti vanjskih granica, financijskoj pomoći Turskoj iz čijih izbjegličkih kampova kreću kolone izbjeglica prema Europi, te drugim sirijskim susjedima Jordanu i Libanonu te nedjelotvornom sustavu registracije izbjeglica. Jedan od prijedloga je i da se svi koji nemaju utemeljene zahtjeve za azil vrate u zemlju iz koje su došli.

Povratak na Net.hr