Baromentar zaposlenosti uglednog bavarskog Ifo Instituta pokazao je kako njemačke kompanije zapošljavaju sve manje i manje radnika. Ifo Institut svakog mjeseca provodi istraživanje na oko 9000 kompanija, a rezultati koje su sada dobili pokazuju kako je u kolovozu barometar zaposlenosti pao na 98,1 poen s 99,5 poena u srpnju.

U uslužnom sektoru pad je vrlo ozbiljan. Posljednji put takav je intenzitet pada zabilježen još u prosincu 2007. godine. Tako uslužni sektor postupno gubi svoju ulogu nositelja zaposlenosti, kako se recesija u proizvodnji sada proširila i na ovaj sektor, navodi Ifo u priopćenju u utorak.

Barometar zaposlenosti pao je i u građevinarstvu, iako kompanije u ovom sektoru još uvijek planiraju nova zaposlenja. Zapošljavanja u trgovinskog sektoru su stabilna, a rastu u proizvodnji, iako su kompanije koje namjeravaju smanjiti broj radnih mjesta još uvijek u večini.

U ovom istraživanju kompanije odgovaraju na pitanje planiraju li zapošljavanja u nadolazeća tri mjeseca. Svoje planove o broju zaposlenika u sljedećih šest mjeseci mogu opisati kao "rastuće", "stabilne" ili "u padu".

NJEMAČKA KLIZI U RECESIJU, A ZA NJOM BISMO MOGLI I MI; Opet prijete gladne godine, a stručnjaci tvrde: ‘Hrvatska na ovo nije spremna’