POSEBNO STROGE TAJNE: / Mjesta koja nećete naći na Google Earthu

Od Mont Blanca do Kineskog zida, Google Earth ponosi se stavljanjem svakog dijela svijeta na vaš ekran. Ali čak i Google ima neke dijelove svijeta koje vam ne dozvoljava vidjeti.

30.1.2016.
11:40
google-earth.en
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ta su mjesta, za koja teoretičari zavjera tvrde da sadrže tajne gradove i mjesta gdje se testiraju NLO-i, često pikselizirana, zamućena, a ponekad i potpuno izbrisana.

A neke su lokacije stvarno potpuno zbunjujuće.

1. HAARP postrojenje, granica država Oregon i Washington

Kontroverzni HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program - program visokofrekventnog istraživanja ionosfere) bio je lociran u blizini Oregonsko - Washingtonske granice, sve dok nije zatvoren 2014.

Teoretičari zavjera dugo su smatrali kako je HAARP-ova namjena kontroliranje vremenskih prilika, a neki su čak tvrdili kako se radi o mjestu testiranja NLO-a.

Godine 2010. venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako je HAARP, ili neki drugi sličan program, odgovoran za potres na Haitiju. Mjesto ostaje skriveno na Google Earthu.

2. Tajni grad, Rusija

Postoji područje u sibirskoj tundri koje je gusto zamućeno na Googleu, a nitko ne zna zašto. Najbliži grad je Egvekinot, susjed Aljasci s druge strane Beringovog tjesnaca.

Još 1986. Rusima je rečeno kako postoje deseci zatvorenih gradova, u kojima živi preko milijun ljudi. Ti gradovi imaju i misteriozne brojeve, kao što je Arzamas-16, mjesto gdje su sovjetski nuklearni inžinjeri stali na kraj američkom atomskom monopolu. Zato neki pretpostavljaju kako bi zamućeno mjesto moglo predstavljati jedan takav 'tajni grad'.

Internet stranica Siberian Light spekulira kako bi se moglo raditi o "radarskoj postaji ili presretačkim projektilima".

3. Zatvor Portlaoise, Irska

Zatvor Portlaoise u Irskoj je zatvor visoke sigurnosti u kojem su smješteni neki od najopasnijih kriminalaca te zemlje.

Iako nije zamućen na Google Earthu, bliži pogled otkriva kako boje ne odgovaraju okolišu. To je zato što se na Googleu nalazi slika starog zatvora, možda zato da se spriječi planiranje bijega iz zatvora.

4. Farski otoci, Danska

Farski su otoci samoupravni arhipelag koji je dio Danske. Sastoji se od 18 vulkanskih otoka između Islanda i Norveške na Sjevernom Atlantskom oceanu.

Veliki dio ovog autonomnog arhipelaga nije prikazan, uključujući i staru vojnu bazu iz Drugog svjetskog rata na otoku Vagar.

Nitko nije baš siguran zašto su Farski otoci, dom nekih 50.000 ljudi, pikselizirani, ali pretpostavlja se kako bi razlog mogao biti prava ribarenja.

5. Naftna rafinerija Százhalombatta, Mađarska

Rafinerija Százhalombatta zatražila je od Googlea da bude prebojana u zeleno te da se njene zgrade uklone sa satelitskih slika, ali nikome nije jasno zašto.

Ono što je još čudnije je da zelena boja prekriva i travnato polje na kojem nema baš ničega.

6. Kanktega, Nepal

Kanktega, znan i kao Snježno sedlo, jedan je od većih himalajskih vrhova u Nepalu, s visinom od 6.782 metra.

Na Google Earthu je zacrnjen bez da itko zna zašto. Neki misle kako se radi o jednostavnom bugu u sustavu.

7. Zračna baza Volkel, Nizozemska

Nizozemski premijer Ruud Lubbers izjavio je kako se u bunkerima te baze nalaze 22 američke nuklearne bombe. One uključuju i B61 termonuklearne bombe za koje se tvrdi kako su četiri puta jača od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Nuklearna se oružja čuvaju u toj bazi još od ranih šezdesetih i Kubanske raketne krize. Američki diplomatski spisi koji su procurili preko Wikileaksa spominju atomska oružja u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj i Turskoj.

8. Keowee brana, Južna Karolina

Brana Keowee, na istoimenom jezeru, zamućena je na Googleu. Osim što osigurava hidroelektričnu energiju, jezero Keowee bitan je izvor vode za hlađenje nuklearne elektrane Oconee (ONS).

"Zašto bi htjeli sakriti rezervoar? Možda zato što brana pomaže u hlađenju nuklearne elektrane?", napisao je jedan teoretičar zavjere. "Koliki god da je potencijalni rizik, netko jednostavno ne želi da to bude vidljivo."

9. Grad Valencia, Filipini

Dobar dio filipinskog grada Valevcije je pikseliziran, a dosta ljudi misli da se jednostavno radi o googleovom previdu.

Grad ima preko 180.000 stanovnika, i nikome nije jasno zašto je skriven. Neki smatraju da se tamo nalazi stožer vladinog programa zaštite od projektila te da je područje pikselizirano iz sigurnosnih razloga.

Daily Mail/Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali