DOBIO ŠIROKU PODRŠKU

PORTUGALSKI SOCIJALIST NA ČELU UN-a: Antonio Guterres bit će novi glavni tajnik

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je jednoglasno podržalo Antonija Guterresa, bivšeg portugalskog premijera i visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, za novog glavnog tajnika UN-a.

Tijekom zatvorenog sastanka 15 članova Vijeća prihvatilo je rezoluciju kojom službeno imenuju Guterresa za šefa najveće svjetske organizacije kojeg će predstaviti Općoj skupštini. Iz zatvorene dvorane čuo se pljesak nakon što je rezolucija prihvaćena. Guterres je predložen za petogodišnji mandat koji će započeti 1. siječnja.

Prvi bivši vođa neke države na čelu UN-a

Socijalist Guterres bit će prvi bivši vođa neke države koji će postati šef UN-a, te se obvezao da će obnoviti tu organizaciju i ojačati njezin kapacitet za mirotvorne misije i borbu za ljudska prava. Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002. godine.

Očekuje se da će se glasanje 193 države članice u Općoj skupštini održati idućeg tjedna, vjerojatno u četvrtak. Guterresova kandidatura je na neformalnom glasanju u srijedu dobila potporu 13 od 15 članica Vijeća, a nitko od pet stalnih članica koje imaju pravo veta ga nije blokiralo.

Dosadašnji glavni tajnik Ban Ki-Moon je u Rimu izjavio kako Guterresa smatra “izvanrednim izborom”, dodavši kako će mu njegovo “široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja”.

IZABRAN NOVI GLAVNI TAJNIK UN-a: Ovaj će čovjek preuzeti dužnost od Ban Ki-moona

Svi ga hvale i uživa veliku podršku

Izbor Guterresa iznenadio je neke UN-ove diplomate koji nisu očekivali da će kandidat s tako velikim političkim iskustvom dobiti podršku stalnih članica Vijeća: Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i SAD-a. Guterresa čeka dug popis svjetskih kriza s kojima se mora suočiti kad u siječnju preuzme dužnost, od rata u Siriji do izbjegličke krize.

“Uloga UN-a nije nikad bila važnija nego danas, a Guterres je pravi vođa za to”, smatra francuski veleposlanik Francois Delattre.

Ukrajinski veleposlanik Volodimir Jelčenko rekao je kako Guterres mora od UN-u “ponovno učiniti lidera” kako bi se organizacija nosila s krizama u Siriji i Ukrajini i sukobima u Africi i na Bliskom Istoku.

“Guterres je kao visoki povjerenik za izbjeglice proputovao cijeli svijet i svjedočio nekim od najjezivijih sukoba s kojima se moramo suočiti, te je političar visokog profila”, rekao je za Reuters ruski diplomat u UN-u Vitalij Čurkin.

“On je osoba koja razgovara sa svima, sve sluša, govori što misli, te je vrlo otvoren. Mislim da je on odličan izbor i drago mi je da smo se odlučili za njega”, dodao je Čurkin.

“Guterres je pokazao da je najbolji kandidat, da ima viziju i moralni autoritet i integritet koje su ga stavili na vrh liste”, smatra britanski veleposlanik Matthew Rycroft, a prenosi  Reuters.

PRLJAVI TRIKOVI I BALKANSKE INTRIGE U UN-u: Što se zbiva iza kulisa izbora novog tajnika

UN holds urgent talks as air strikes pound Syria's Aleppo

 Na svim glasanjima osvajao prvo mjesto

Guterres je osvajao prvo mjesto na svim dosadašnjim neslužbenim glasanjima Vijeća sigurnosti. Inženjer po struci i praktični katolik, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Više je puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne oko velikih valova migranata koji su stigli u te države. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada.

Guterresova dva mandata na čelu te organizacije UN-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture kojom je u ženevskom sjedištu za trećinu smanjen broj zaposlenika. Taj preustroj osnažio je kapacitet organizacije da slanjem svojih zaposlenika bolje odgovara na međunarodne krize.

VESNA PUSIĆ U SJEDIŠTU UN-A: ‘Glavni tajnik mora biti vođa, a ne službenik’

Bivši portugalski premijer je u izjavi za novinare u Lisabonu izrazio nadu da će njegovo “općeprihvaćeno i brzo” imenovanje biti simbolično odnosno da će i Vijeće sigurnosti “djelovati jedinstveno i složno kako bi se brzo odgovorilo na strašne izazove našeg vremena”.

“Samo u dvije riječi mogu sažeti svoje današnje osjećaje, a to su poniznost i zahvalnost”, izjavio je.

Guterres je pozdravio transparentan i otvoren proces i zahvalio je članovima Vijeća sigurnosti na povjerenju koje su mu ukazali.

Osjeća se ponizno

“Osjećam poniznost osobe suočene s ogromnim izazovima u svijetu u kojem vladaju jako ozbiljni problemi. Ali i poniznost zbog mogućnosti služenja najosjetljivijima, žrtavama sukoba i terorizma, žrtvama kršenja prava, siromaštva i nepravde u svijetu”, nabrojao je.

Guterres je također odao počast sadašnjem glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu te zatražio od svih zemalja članica da ga podrže u njegovim inicijativama posljednjih mjeseci njegova mandata.

Guterres je u četvrtak dobio jednoglasnu podršku 15 članica Vijeća sigurnosti za mjesto sljedećeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Bivši premijer Portugala između 1995. i 2002., zatim visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR) od 2005. do 2015. , bio je jasni favorit u svim glasanjima.

Njegovo imenovanje treba potvrditi Opća skupština UN-a, što je tek formalnost, prije nego preuzme dužnost 1. siječnja.

Povratak na Net.hr