STRAH OD BIRAČA

PORAZ POLJSKIH KONZERVATIVACA: Parlament odbio uvođenje potpune zabrane pobačaja

Poljski zastupnici odbacili su u četvrtak nacrt zakona koji bi uveo gotovo potpunu zabranu pobačaja, u glasovanju koje označava prvi veliki poraz vladajućih konzervativaca, nekoliko dana nakon velikih uličnih prosvjeda protiv nacrta zakona, prenosi BBC.

ODUSTALI OD POTPUNE ZABRANE POBAČAJA: ‘Ne želimo zato izgubiti birače’

Prijedlog zakona, koji je u Poljski parlament došao uz potporu građanske inicijative protiv abortusa i uz 400.000 potpisa, odbačen je s 352 prema 58 glasova.

Prosvjedi 100.000 žena u crnom uspjeli

Oko 100.000 žena odjevenih u crno prosvjedovalo je u ponedjeljak širom Poljske protiv planova o postroženju ionako restriktivnog zakona o pobačaju. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) neočekivano je povukla svoju podršku nacrtu zakona koji je sastavila neovisna skupina protiv pobačaja, na nenajavljenom sastanku parlamentarnog odbora u srijedu navečer.

“PiS i dalje podržava zaštitu života. I dalje će poduzimati akcije u tome smjeru, ali to će biti promišljene akcije”, rekao je stranački čelnik Jaroslaw Kaczynski. 

GENIJALAN ODGOVOR: Pogledajte što su Poljakinje učinile svojoj premijerki jer zagovara ukidanje pobačaja

Predsjednica Vlade Beata Szydlo ogradila se od izmjene zakona, a njezin zamjenik Jaroslaw Gowin uvjeravao je u srijedu žene da zakon neće proći.

“Pobačaj sigurno neće biti zabranjen u slučajevima kad je žena silovana ili kad su joj zdravlje ili život ugroženi”, odlučno je tvrdio.

PiS, društveno konzervativna euroskeptična stranka, koja je došla na vlast u listopadu prošle godine i obećala pomoći siromašnim Poljacima i ojačati državnu ulogu u gospodarstvu, zabrinut je zbog velikog odaziva na prosvjede, kao i zbog činjenice da su prosvjedovale i žene koje su na izborima bile njihovi glasači. One sada ističu da to više neće učiniti zbog tog pokušaja postrožavanja zakona o abortusu.

Više od polovine Poljaka podržalo prosvjed

Poljska već ima strog zakon o abortusu koji ga dopušta samo u slučaju silovanja, incesta ili teškog zdravstvenog stanja majke ili djeteta. Novi prijedlog, koji je smislila skupina Ordo Iuris, ograničio bi pravo na abortus samo na slučaj kad je život majke u izravnoj opasnosti.

KONZERVATIVNA REVOLUCIJA: Pet godina zatvora za abortus?

Žene i liječnici koji sudjeluju u činu abortusa prema novim bi pravilima mogli završiti u zatvoru zbog ‘smrti začetog djeteta’. Kritičari smatraju kako bi liječnici zbog toga bili obeshrabreni činiti prenatalna testiranja, pogotovo ako bi postojao rizik od spontanog pobačaja.

Anketa koju je proveo liberalni portal OKO.press pokazuje kako više od polovine Poljaka podržava prosvjede koji su se dogodili u ponedjeljak.

 

 

Povratak na Net.hr