PRIJETI VELIKA OPASNOST / Potop u Njemačkoj ostavio katastrofu: Traga se za nestalima, tlo je nestabilno

Image
Foto: Profimedia

Ukupno je u poplavama u južnoj Njemačkoj poginulo najmanje šestero ljudi

7.6.2024.
9:44
Profimedia
VOYO logo

Nakon obilnih kiša u južnoj Njemačkoj posebno se istočna Bavarska još uvijek bori s velikim poplavama. Više se ljudi još uvijek vodi kao nestali, a još jedna žena je pronađena mrtva.

U proteklih nekoliko dana u južnoj Njemačkoj palo je više kiše nego inače u 50 do 100 godina. U Regensburgu potpuno natopljeno tlo više ne može apsorbirati vodu i zato postaje nestabilno. Tamo su hitne službe počele kontrolirano puštati vodu na suhu stranu protupoplavnih zidova. Pokušava se povećati stabilnost tla kako bi se smanjio pritisak vode na zaštitne zidove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Poplave u Njemačkoj

Nizvodnije, u Passauu u Donjoj Bavarskoj, vodostaj Dunava i Inna polako opada - ali je još uvijek vrlo visok. Iako se neuobičajeno dugačak vrh poplavnog vala polako pomiče nizvodno, sve mjerne točke duž Dunava u donjem toku rijeke i dalje bilježe četvrtu razinu vodostaja – to je najviša razina poplave. U brojnim naseljima stanovnici su započeli s raščišćavanjem ulica zajedno s hitnim službama i volonterima kako bi ispumpali više podruma i uklonili naplavljeno smeće. Na ulicama su postavljeni kontejneri za stvari uništene u poplavi, piše Deutesche Welle.

Image
TISUĆE EVAKUIRANE /

Katastrofalne poplave u Njemačkog odnijele najmanje četiri života: 'Ovo se događa jednom u 100 godina'

Image
TISUĆE EVAKUIRANE /

Katastrofalne poplave u Njemačkog odnijele najmanje četiri života: 'Ovo se događa jednom u 100 godina'

Ukupno je u poplavama u južnoj Njemačkoj poginulo najmanje šestero ljudi, od kojih četvero u Bavarskoj. Nedavno je, objavila je policija, u kanalu Mindel u Švapskoj pronađeno beživotno tijelo jedne 79-godišnje žene. Jedan 22-godišnji vatrogasac također je nestao u Švapskoj kad se u nedjelju prevrnuo njegov čamac. Zbog poplava i odrona ceste i željezničke pruge ostaju zatvorene u mnogim područjima Bavarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Meteorolozi ne vide novu olujnu frontu koja bi se približavala Njemačkoj, ali je, smatraju, prerano za proglašenje kraja opasnosti: na jugu zemlje Njemačka meteorološka služba (DWD) i dalje predviđa mogućnost jake kiše. Ali ona ne bi trebala biti tako obilna kao proteklih dana, najavljuje DWD.

Radovi na raščišćavanju nakon najvećeg plimnog vala otkrivaju velike razmjere nastalih šteta i sve više slučajeva ozbiljnog zagađenja okoliša. U Lauffenu am Neckar (okrug Heilbronn) u Baden-Württembergu voda je nanijela zagađeno blato u središte grada, izvijestio je javni servis SWR. Jedno poplavljeno dječje igralište moralo se zatvoriti. Glasnogovornik grada rekao je da u blatu ima izmeta, ulja ili ostataka lijekova. Poljoprivrednici se također žale na veliku štetu na poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Njemačkoj pucaju brane, strahuje se od poplave stoljeća: 'Fokusiramo se samo na spašavanje ljudi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo