PODIGNUTA OPTUŽNICA U BiH: / Devet bosanskih Srba optuženo za ubojstvo 45 Bošnjaka

Utvrđeno je kako su tada likvidirana 44 zarobljenika čija su tijela bačena u krašku jamu i tamo su pronađena i ekshumirana nakon rata

18.12.2020.
13:53
Ivica Galović/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sud Bosne i Hercegovine podignuo je u petak optužnicu za ratne zločine protiv devet bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koje tereti za ubojstva najmanje 45 civila bošnjačke nacionalnosti počinjene u istočnoj Bosni.

Članovi skupine predvođene Milanom Tupajićem (64), bivšim dužnosnikom Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnim načelnikom općine Sokolac, optuženi su da su sudjelovali u etničkim progonima koje su tijekom rata u BiH provodili vojska i policija bosankih Srba.

Likvidirana 44 zarobljenika

U rujnu 1992. godine bili su sudionici napada na mjesto Novoseoci u okolici Sokoca. To je selo u kojemu su živjeli Bošnjaci napadnuto unatoč činjenici da su oni prije toga iskazali lojalnost lokalnim srpskim vlastima.

Odmah na počeku napada ubili su stariju ženu, a zatim su muškarce razdvojili od žena i djece te su ih, pod izlikom da ih vode na razmjenu, odvezli ka obližnoj deponiji i tamo strijeljali.

Utvrđeno je kako su tada likvidirana 44 zarobljenika čija su tijela bačena u krašku jamu i tamo su pronađena i ekshumirana nakon rata. Najmlađa žrtva masakra u Novoseocima imala je 14 godina, a najstarija 85.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali