KLIMATSKA AKTIVISTKINJA / Počinje suđenje Greti Thunberg zbog blokiranja ulaza u hotel: 'Njen progon pokazuje da je vladi više stalo do profita'

Image
Foto: Profimedia

Thunberg i još dvoje prosvjednika iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u studenome na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986. godine

1.2.2024.
9:32
Profimedia
VOYO logo

Klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg u četvrtak će započeti suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon prosvjeda u središtu Londona prošle godine.

Ta 21-godišnjakinja iz Švedske uhićena je tijekom prosvjeda u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. listopada, dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thunberg i još dvoje prosvjednika iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u studenome na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986.

Image
PROSVJED PROTIV NAFTNE I PLINSKE INDUSTRIJE /

Greta Thunberg privedena u Londonu: Priveli su je nakon što je održala govor

Image
PROSVJED PROTIV NAFTNE I PLINSKE INDUSTRIJE /

Greta Thunberg privedena u Londonu: Priveli su je nakon što je održala govor

Očekuje se da će na isti sud stići u četvrtak ujutro na suđenje, koje će trajati dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistica britanskog Greenpeacea Maja Darlington ocijenila je da "progon Grete i drugih mirnih prosvjednika pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih šefova nego do borbe za životnu budućnost sviju nas."

Umjesto "obračuna s klimatskim aktivistima“, vlada Ujedinjenog Kraljevstva "trebala bi prisiliti Shell i ostatak naftne industrije da prestanu s bušenjem i počnu plaćati za štetu koju uzrokuju našem planetu i svima koji žive na njemu“, poručila je Darlington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija Fossil Free London koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva također stoji uz Thunberg i prosvjednike: "Ujedinjeno Kraljevstvo kriminalizira miroljubive klimatske aktiviste poput Grete dok u londonskim hotelima prostire crveni tepih za klimatske kriminalce“, rekla je glasnogovornica FFL-a Joanna Warrington.

POGLEDAJTE VIDEO: Ekološki zločin i kazna: Hoće li požar u osječkom pogonu biti presedan i utabati novi smjer zaštite okoliša?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo