mir u sudnici... / Počelo suđenje Dodiku, pa nastala gužva: 'Dovest ćemo 5000 ljudi, j***m li vam mamu'

Image
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Za kazneno djelo za koje je optužen Dodik može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora

5.2.2024.
17:29
Dejan Rakita/PIXSELL
VOYO logo

Čitanjem optužnice u ponedjeljak je na Sudu BiH u Sarajevu formalno počelo suđenje čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je optužen za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a ročište je održano unatoč nastojanjima Dodikove obrane da iznudi još jednu odgodu.

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske još u kolovozu 2023., a Sud BiH je potvrdio u rujnu. Suđenje je do sada tri puta odgađano zbog zahtjeva optuženika za izuzeće sudaca i tužitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju odluke koju je sudac Mirsad Strika ranije donio, suđenje Dodiku razdvojeno je od postupka protiv Lukića, koji je s prošlog ročišta izostao pravdajući to zdravstvenim problemima. 

Image
Želi uspostavu 'velike rusije' /

Dodik Schmidta proglasio sljedbenikom nacizma, a ratne zločince junacima

Image
Želi uspostavu 'velike rusije' /

Dodik Schmidta proglasio sljedbenikom nacizma, a ratne zločince junacima

Novost u dijelu procesa protiv Dodika je to što je njegovo vođenje od ponedjeljka, umjesto suca Strike, koji odlazi u mirovinu, preuzela sutkinja Sena Uzunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik i njegova obrana odmah su tražili njeno izuzeće uz obrazloženje kako je ona pristrana jer je kao pravnik bila angažirana u službi vlade Federacije BiH, a odmah nakon toga problematizirali su njeno inzistiranje da se počne čitati optužnica prije nego što bude izmijenjena s obzirom na razdvajanje postupaka, što je Uzunović odbacila.

Dodik je novinarima nakon ročišta kazao kako je jasno da je sutkinja Uzunović "došla sa zadaćom", odnosno kako je to za njega samo dokaz da je ovo politički proces kojega ne vodi sud nego "netko drugi". Sada mu je zasmetalo i to što u sudnici državnog suda nema zastave RS, nego samo BiH, a ponavljao je stare teze kako mu se ne može suditi po izmjenama zakona koje je donio visoki predstavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je isključivo politički proces i instrumentaliziranje suda i tužiteljstva", kazao je Dodik.

Moguća kazna zatvora i zabrana obnašanja dužnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi suradnici ponovo su ga došli podržati ponavljajući pred novinarima njegove tvrdnje, a članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović novinarima je izjavila kako je "šokirana" zamjenom suca, a uz to je osporavala ovlasti visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Sumnjam da je nova sutkinja dobila nalog raditi ono što prethodni sudac (Strika) nije želio", kazala je Cvijanović, dok je predsjednik vlade RS Radovan Višković optužio američko veleposlanstvo kako vodi proces protiv Dodika, a nova sutkinja radi po njihovu nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je kraj BiH i tako će i biti, budite sigurni", najavio je Višković.

Za kazneno djelo za koje je optužen Dodik može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obnašanja dužnosti u tijelima vlasti i državnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je potpisao ukaz o objavi dva zakona koje je donio parlament RS, a sadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ih je poništio prošle godine. U RS-u su na taj način kanili blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i Schmidtovih odluka.

Strategija Dodikove i Lukićeve obrane svodi se na tvrdnju kako Schmidt nema ovlasti nametati odluke jer nije legalno izabrani visoki predstavnik. Temelje to na konstataciji kako imenovanje koje je proveo Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije bilo predmetom rasprave i potvrde na Vijeću sigurnosti UN.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje Dodiku u Sarajevu ponovo su došli pratiti njegovi simpatizeri i suradnici, no bilo ih je toliko da nisu mogli svi stati i sudnicu pa ni ući u sudski kompleks. Potpredsjednica Dodikove stranke i predsjednica kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić zbog toga je pred novinarima prostački vrijeđala pripadnike sudskog osiguranja. 

"Sljedeći put ćemo vam dovesti pet tisuća ljudi, j... li vam mamu", prijetila je Vulić koja je po izlasku iz sudnice psovala majku i sutkinji nazvavši je pri tom "frustriranom kujom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Skupa Dodikova proslava neustavnog dana: Praznik ili politička parada s proruskim 'Noćnim vukovima' i izazivanje Zapada

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo