ŠIRI SE ISTRAGA

PAKLENI PLAN SRPSKIH TERORISTA UHIĆENIH U CRNOJ GORI: ‘Mali Legija želio je oteti premijera i izazvati kaos!’

Bratislavu Dikiću, bivšem zapovjedniku srpske žandarmerije, koji je u noći sa subote na nedjelju uhićen u Crnoj Gori skupa s još 19 državljana Srbije, određen je pritvor u trajanju do 72 sata.

Dikić i ostali uhićeni osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam kao i za napad na institucije i pokušaj otmice crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Tamošnji portal Vijesti.me piše da je Dikiću određen trodnevni pritvor nakon što je sinoć saslušan u Specijalnom državnom tužiteljstvu.

NOVI DETALJI IZ CRNE GORE: ‘Plan uhićenih terorista iz Srbije bio je oteti premijera!’

Dikićeve veze s direktorom crnogorske policije

Dikić je, piše isti portal, stari znanac s direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem. Njihove veze datiraju iz 2010. godine kada je Dikić bio gost u Podgorici te uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije. Dikića inače zovu i ‘Mali Legija’ aludirajući na bivšeg zapovjednika srpskih Crvenih beretki Milorada Ulemeka zvanog Legija osuđenog za organizaciju ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića te ubojstvo bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića.

Dikić je s osumnjičenom skupinom uhićen uoči jučer održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na kojima je relativnu pobjedu odnijela Đukanovićeva Demokratska partija socijalista.

Među 19 uhićenih koji su trebali izvesti napad i pucati u građane dvije su žene te jedna maloljetna osoba.

ĐUKANOVIĆ SLAVIO NA IZBORIMA U CRNOJ GORI: Dan obilježili hakeri, tučnjave, glasanje naglas i jedna nestala glasačka kutija

Bratislav Bata Dikić

Potraga za Dikićevim suradnikom

Vijesti.me također javljaju kako crnogorska policija još traga za Dikićevim suradnikom Aleksandrom Sinđelićem za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je skupa s Dikićem okupio ekipu i planirao napade. U spisu Tužiteljstva stoji da su trebali “u vrijeme proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, uz upotrebu oružja, napasti okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, te potom zauzeti prostorije Skupštine, proglasiti izbornu pobjedu određenih političkih stranaka i uhititi premijera Đukanovića”.

Ni policija ni Tužiteljstvo nisu kazali u korist koje političke stranke su djelovali uhićeni srpski državljani, a nije pronađeno ni oružje kojim su trebali pucati na građane i zauzeti državne institucije.

CRNOGORCI IZLAZE NA IZBORE: Opredjedjeljenjem za vlast odlučit će i o referemdumu za NATO i EU

Pad elektronskog sustava na granici sa Srbijom

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Goran Danilović kazao je jučer kako je inidikativno da je elektronski sustav na granici između Srbije i Crne Gore ‘pao’ u subotu i da kamere nisu zabilježile tko je u vremenu od 14.45 do 15.15 sati ušao, odnosno izašao iz države.

Iz Demokratskog fronta (DF), tamošnje oporbene koalicije koja okuplja prosrpske stranke koje se protiv euroatlantskim integracijama Crne Gore, poručili su da je uhićenje Dikića i 19 ostalih “jeftina i primitivna propaganda” Đukanovićevog DPS-a te “nastavak neprimjerene kampanje režima, koja poprima karikaturalne obrise histerije”.

U DF-u tvrde da nitko iz oporbe nije imao kontkate s Dikićem, smatrajući kako je čitava akcija uoči parlamentarnih izbira bila usmjerena protiv oporbenih stranaka.

OPASNE TVRDNJE: ‘Putin pumpa novac u Crnu Goru kako zemlja ne bi ušla u EU i NATO’

Vučić čeka službene informacije Podgorice u uhićenju državljana Srbije

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da sumnja u osnovanost optužbi za terorizam protiv 20 državljana Srbije uhićenih u Crnoj Gori, među kojima je i nekadašnji zapovjednik Žandarmerije MUP-a Srbije Bratislav Dikić.

Reagirajući na vijest o uhićenju i priopćenje crnogorskog pravosuđa da je skupna uhićenih osumnjičena za terorističke aktivnosti kojima je, navodno, trebala izazvati incidente tijekom jučer održanih parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da i dalje nema nikakvih službenih informacija iz Podgorice.

“Da pričekamo i vidimo što će reći organi. Mi imamo neka saznanja i spremni smo ih podijeliti s državnim organima Crne Gore, ali nas oni ni o čemu nisu obavijestili…I dalje nemamo nikakve podatke, imamo određene podatke do kojih su došle naše obavještajne agencije”, rekao je Vučić.

Ocijenivši da uhićeni umirovljeni general Žandarmerije MUP-a Srbije Bratislav Dikić “svakog dana iznosi stajališta protiv Vlade Srbije”, Vučić je rekao kako bi “volio vidjeti i čuti stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt”, ali da osobno ne vjeruje u to.

“Čekamo da vidimo, možda ima nešto drugo”, rekao je Vučić, naglasivši da će se “crnogorske službe iznenaditi” podacima koje znaju srpske službe. Vučić je rekao i da su mnogi od uhićenih posredstvom odvjetnika tražili intervenciju države Srbije i veleposlanstva Srbije u Crnoj Gori, odakle su upućeni službenici da ih posjete u pritvoru. Srpski premijer naglasio je da Srbija želi dobre odnose s Crnom Gorom. (H)

Povratak na Net.hr