Pet stvari koje ni u ludilu ne želite saznati o hamburgeru koji ste upravo pojeli

Novi skandal koji zadnjih dana trese prehrambenu industriju mnoge će potrošače natjerati da promisle što to jedu i što se zaista nalazi u hrani koju kupuju.

13.2.2013.
17:58
VOYO logo

U javnost su već ranije procurile neke šokantne informacije o proizvodnji govedine, a u nastavku donosimo pet činjenica koje možda ne biste uopće htjeli znati ako su vam hamburgeri omiljeno jelo.

1. Meso dolazi u dodir s amonijakom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećate li se skandala o "ružičastoj sluzi" iz travnja prošle godine?

Riječ je o dodatku hrani na bazi mljevene junetine, koji se dobiva od raznih otpadnih dijelova mesa, a koji se u procesu proizvodnje tretira amonijakom kako bi se uništile bakterije. Ova mesna prerađevina vrlo se često koristi u proizvodnji hamburgera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjelokupni ovaj proces, prema mom mišljenju, nema poštovanja prema hrani, ali niti prema ljudima i djeci. Uvijek bih želio znati kada jedem ovakve stvari", kazao je jednom prilikom za CTV New poznati svjetski kuhar Jamie Oliver. Smatra da bi hrana koja se dobiva ovakvim i sličnim procesima morala biti jasno označena, kako bi potrošači bili svjesni što kupuju. Nažalost, to sada nije praksa.

2. Jedan o glavnih krivaca za onečišćenje vode

Američka Agencija za zaštitu okoliša potvrdila je da su tvrtke koje proizvode govedinu jedni od najvećih zagađivača okoliša, posebno vode. Diljem SAD-a ova industrija već je onečistila brojne rijeke, potoke i jezera, piše Business Insider.

3. Jedan hamburger dobiva se iz mesa stotine krava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesu prerade govedine u modernim pogonima velikih kompanija miješa se meso krava uzgojenih na farmama po cijeloj Americi, ali i svijetu. Što znači da jedan hamburger sadrži meso stotine krava, a što otvara mogućnost da bude zaraženo bakterijom E.coli. Može doći i do razvitka nekih drugih bakterija opasnih po ljudsko zdravlje.

4. Meso je puno antibiotika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od manje poznatih opasnosti iz govedine su antibiotici. U proizvodnji odnosu prilikom uzgoja krava koriste se brojni antibiotici. Otpad goveda pak se koristi za gnojidbu raznih poljoprivrednih kultura, zbog čega dio završava u tlu. Zbog prevelikog korištenja antibiotika ugrožena je njihova djelotvornost, jer bakterije iz hrane i okoliša u našem tijelu razvijaju otpornost na te lijekove.

5. Meso može biti izloženo zračenju

Kako bi se u procesu proizvodnje eliminirale bakterije, posebno opasana E.coli, prehrambena industrija je u potrazi za učinkovitim metodama prerade mesa. Je i zračenje najnovija učinkovita metoda? Kanadska agencija za hranu objavila je da x-zrake ili rendgenske zrake ubijaju i najopasnije bakterije.

Iako se tvrdi da je to sasvim sigurna metoda jer se navodno dugo koristi, posljedice za zdravlje ljudi nisu poznate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo