VIDEO: / Benedikt XVI. se povlači 'za dobro Crkve'

shimmer fallback

Glasnogovornik Vatikana objavio je nevjerojatnu vijest. Papa se povlači! Benedikt XVI.

11.2.2013.
12:04
Play logo

Papa Benedikt XVI. povlači se 28. veljače, obznanio je medijima glasnogovornik Vatikana. Dužnosnik Vatikana rekao je da očekuje će razdoblje do izbora novog pape biti "što je moguće kraće".

Poruka kardinalima

"Nakon što sam više puta provjerio svoju savjest pred Bogom, postao sam siguran da moja snaga, zbog poodmakle dobi, više ne odgovara potrebama obavljanja Petrove službe", kazao je Papa u poruci kardinalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao, "u modernom su svijetu potrebni i snaga uma i tijela, snaga koju sam posljednjih nekoliko mjeseci imao sve manje, do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam dužnost koja mi je povjerena".

Tijek događaja pratili ste na našem portalu:

14:40 Najavljeno je da Benedikt XVI. objaviti sve poslove koje je planirao za veljaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:50 Glavni urednik talijanske La Repubblice kaže da je bez presedana u moderno vrijeme da se papa povuče zbog fizičke iscrpljenosti, te da novi papa bude izabran i preuzme dužnost dok je njegov prethodnik još uvijek živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:43 Kardinal Lombardi istaknuo je da papina odluka nije rezultat nikakvog vanjskog pritiska, te da ostavku nije podnio zbog neke konkretne bolesti. "Papa je odluku o ostavci možda donio sada kako bi izbjegao iscrpljujuće obveze oko Uskrsa", rekao je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:40 "Odluka poglavara Rimokatoličke crkve, pape Benedikta XVI. da se povuče s funkcije 28. veljače u 20.00 sati, bez presedana je u posljednjih šest stoljeća postojanja Crkve. Ona svjedoči o visokom stupnju odgovornosti koji papa osjeća prema Crkvi, prema svojem položaju i – što je najbitnije – prema vjernicima. Valja se nadati da će nasljednik Benedikta XVI. biti netko tko će se s tim izazovima znati nositi, imajući na umu raspoloženje najvećeg broja vjernika, ali i prilike u kojima oni, kao i cijeli svijet, žive", stoji u izjavi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

13:35 U knjizi koju je objavio prije nekoliko godina, papa je vrlo jasno rekao da bi podnio ostavku kad bi mislio da više nije u stanju obavljati svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:30 U povodu odluke Svetog Oca Benedikta XVI., kojom je najavio svoje odreknuće od papinske službe, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić sazvao je konferenciju za medije danas, u ponedjeljak 11. veljače u 14 sati, u Ordinarijatu u Zadru, na kojoj će se kao predsjednik HBK očitovati o toj odluci pape Benedikta XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:21 Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano poručio je da je papina ostavka čin velike hrabrosti, a cijeli slučaj komentirao je i glavni izraelski rabin Yona Metzger:

''Papa Benedikt XVI. napravio je mnogo. On je zaslužan za poboljšanje odnosa između kršćanstva, islama i židovstva.''

13:12 Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi na konferenciji za novinare kazao je da je papina odluka neočekivana, a iznenadila je, kaže, i njegove najbliže suradnike. Glasnogovornik je kazao i da papa Benedikt XVI. neće sudjelovati u izboru svoga nasljednika koji bi trebao biti izabran do kraja ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:05 Papin brat Georg Ratzinger, javljaju njemački mediji, mjesecima je znao za plan o ostavci.

13:00 Glasnogovornik Vatikana istaknuo je da će novog papu izabrati prije kraja ožujka ove godine. Iz Vatikana stižu informacije da bi novog papu mogli imati za Uskrs.

12:57 Kardinala Petera Turksona iz Gane spominju kao mogućeg sljedećeg papu. Inače, glasnogovornik Vatikana kazao je da nikakvi drugi problemi, osim zdravstvenih, nisu doveli do papine ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:53 Kardinal Lombardi izjavio je da se papa nedavno žalio da nema snage te da se to na njemu vidjelo. Istaknuo je također da je papa ostavku podnio prema pravilima kanonskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:51 Kako javlja AP, papin doktor rekao mu je da zbog zdravstvenih razloga ne kreće na prekooceanska putovanja.

12:48 Kardinal Federico Lombardi će održati konferenciju za medije, a rekao je da ih je papa sve iznenadio.

12:46 Dopisnici svjetskih medija iz Vatikana tvrde da je vijest o papinoj ostavci došla kao grom iz vedra neba, te da posljednjih nekoliko dana nije bilo nikakvih spekulacija o mogućnosti da se dogodi tako nešto.

12:20 Samo pola sata nakon što je objavljena vijest, svi svjetski mediji iz minute u minutu prate događaje vezane za papinu ostavku. Talijanski premijer Mario Monti je istaknuo da ga je vijest o papinoj ostavci jako iznenadila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvit

Inače, papa je jučer na Twitteru napisao: "Moramo se uzdati u veliku moć Božje milosti. Svi smo grešnici, ali njegova nas milost mijenja i čini nas novima."

Godine 2011. papa je izjavio da neće oklijevati da se dobrovoljno povuče ako osjeti da više nije fizički, psihički ni duhovno u stanju voditi Katoličku crkvu. U travnju će navršiti 85 godina.

Mediji pišu da se u posljednjih godinu dana dalo primijetiti da se papa kreće uz pomoć štapa i da ima problema s čitanjem tekstova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega nekoliko papa u povijesti dalo je ostavku

Prvi papa u povijesti koji je otišao svojevoljno s tog mjesta također je bio Benedikt – dogodilo se to 1045. godine, kad je jedan od najmlađih papa ikad izabranih Benedikt IX. odlučio prodati svoje mjesto. On je, razumljivo, i jedan od najomraženijih papa, kojeg su nazivali "sramotom za Stolicu sv. Petra", a prigovarale su mu se i razne kontroverze – od organiziranja orgija do organiziranja ubojstava.

Jedno od najpoznatijih povlačenja pape s mjesta vrhovnog vladara Katoličke crkve je odlazak pape Celestina V. samo pet mjeseci nakon pontifikacije, 1294. godine. On je nakon toga živio osamljeničkim životom te je kanoniziran i pripisuju mu se čuda.

Posljednji papa koji je podnio ostavku je papa Gregor XII., koji se na to odlučio 1415. godine zbog postojanja dvojice pretendenata na njegovo mjesto, što je u povijesti nazvano Zapadnom šizmom ili Papinskom šizmom.

Izabran 2005. godine

Kardinalska je konklava Josepha Aloisa Ratzingera izabrala za papu (265. po redu) 19. travnja 2005. godine. S više od 78 godina starosti, Joseph Ratzinger je najstariji papa koji je izabran u posljednjih 275 godina, poslije pape Klementa XII. Benedikt XVI. je osmi Nijemac koji je izabran za papu, posljednji je bio nizozemsko-njemački Hadrijan VI. (1522.-1523.), dok je posljednji papa s imenom Benedikt bio je Benedikt XV., koji je služio od 1914. do 1922. godine.

Papa Pavao VI. imenovao je Josepha Aloisa Ratzingera za kardinala 27. lipnja 1977. godine, a četiri godine kasnije 1981. godine papa Ivan Pavao II. postavio ga je za pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo