Play ponuda

EUROPSKA ZEMLJA KOJA JE JEDINA U 'ZELENOM': / Svjetski lider u 'fajtu' s koronom, a nemaju strogih restrikcija

Image

Islanđani od siječnja mogu slobodno trčati po traci u teretani, a od prosinca mogu plivati u javnim bazenima - sve to je vrlo suprotno od ograničenja koja su još uvijek na snazi u većini Europe

14.2.2021.
22:59
Play ponuda

Island je država koja je na karti Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) već treći tjedan zaredom označena zelenom bojom. To znači da je tamo epidemiološka situacija povoljna. Kako piše New Straits Times, kako se broj novih Covid slučajeva smanjivao, Island je od sredine studenoga postupno ublažavao mjere u četiri faze.

Islanđani od siječnja mogu slobodno trčati po traci za trčanje u teretani, a od prosinca mogu plivati u javnim bazenima. Sve to je vrlo suprotno od ograničenja koja su još uvijek na snazi u većini Europe.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Mislim da smo ostali pet sati prvog dana nakon što su bazeni ponovno otvoreni", kaže Anna Mjoll Gudmundsdottir, 45-godišnja predavačica sa Sveučilišta Island, koja dovodi svoju obitelj na gotovo svakodnevno kupanje u vrućim bazenima u Seltjarnarnesu, poluotoku zapadno od Reykjavika.

Image
NEKE ZEMLJE DALEKO SU BOLJE SUZBILE VIRUS, ZNANSTVENICI KAŽU DA SU TE KULTURE 'ČVRŠĆE': /

Istraživanje otkrilo koje su im zajedničke značajke

Ključ uspjeha

Sa samo pet novih slučajeva otkrivenih na Islandu u proteklih 14 dana bez otprilike 20 slučajeva otkrivenih i zaustavljenih na granici, epidemija je na najnižoj razini u više od pet mjeseci, a stopa incidencije najniža je u Europi, prema službenim podacima koje je prikupio AFP.

Zemlja s 365.000 ljudi, koja je do sada cijepila više od četiri posto stanovništva, zabilježila je nešto više od 6000 slučajeva i 29 smrtnih ishoda. Iako su slučajevi u padu u većini europskih zemalja, niti jedna nije uspjela suzbiti širenje zaraze kao Island. Prema mišljenju stručnjaka, ključ uspjeha Islanda je višestruk.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Prva je spremnost nacije da se pridržava svih postavljenih ograničenja", kaže Vidir Reynisson, glavni nadzornik Ureda nacionalnog povjerenika policije. Druga je "snaga našeg medicinskog sustava da se nosi s tim. I onda, naravno, kombinacija traženja kontakata i testiranja i analize svih pozitivnih slučajeva", dodao je.

Biti izoliran, golem i udaljen otok u blizini Arktičkog kruga sa samo 365.000 stanovnika ima svoje prednosti. Dnevno im dolazi samo 200 do 300 putnika.

'HOĆETE U TERETANE I NA KULTURNA DOGAĐANJA? CIJEPITE SE!': Procijepili su više od četvrtine stanovništa s Pfizerovim cjepivom

Učinkovito spriječili širenje britanskog soja

Iako gospodarstvo napreduje, a život se prilično vratio u normalu, Island je i dalje oprezan, pojačavajući svoju ionako strogu kontrolu na granicama. Od 15. siječnja svi putnici koji dolaze u zračnu luku Keflavik, ulaznu točku za više od 98 posto ljudi koji dolaze na Island, moraju polagati dva PCR testa u razmaku od pet dana dok su u karanteni.

shimmer fallback
shimmer fallback

"To je naravno veliki dio zaustavljanja protoka novih sojeva u zemlju", napominje Reynisson. Dok je Island provodio gensko sekvenciranje na svakom pozitivnom testu, uspio je otkriti oko 60 slučajeva britanske varijante virusa na granici, učinkovito sprječavajući njegovo širenje. Nisu otkriveni slučajevi južnoafričkog ili brazilskog soja.

"S mjerama na granici s dvostrukim ispitivanjem i karantenom između njih, matematički je vrlo malo vjerojatno da slučajevi mogu procuriti. Ali, postoji ljudska pogreška pa ipak moramo biti oprezni", inzistira Thor Aspelund, stručnjak za biostatiku Sveučilišta Island.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda