U ovoj članici EU Hrvati će moći raditi već od 1. srpnja

Latvijsko ministarstvo socijalne skrbi predlaže da se hrvatskim građanima ne postavljaju nikakve restrikcije na tržištu rada nakon 1. srpnja, kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

26.4.2013.
9:51
VOYO logo

Glasnogovornica Ministarstva socijalne skrbi Marika Kupče izjavila je za agenciju LETA da je prijedlog motiviran razlikama u plaćama u Hrvatskoj i Latviji, kao i hrvatskim migracijskim trendovima, te činjenicom da zajednica useljenih Hrvata nije u stanju privući veći broj svojih sunarodnjaka u tu zemlju.

Objašnjavaju svoj prijedlog i brojem nezaposlenih koji premašuje prosjek zemlja članica Unije u obje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog da se ne ograničava pristup tržištu rada objavljen je u informativnom izvješću koje će se usuglasiti s ostalim ministarstvima, te će biti dano na usvajanje vladi.

Podsjećaju da je latvijski parlament ratificirao sporazum o ulasku Hrvatske u EU tijekom 2012. godine i da taj sporazum omogućava svim državama Unije, uključujući Latviju, da postave ograničenja Hrvatima kod njihovog pristupa tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje 'prolazimo' od Bugara i Rumunja, ali...

S druge strane, hrvatskim su radnicima barem na dvije godine pristup tržištu rada ograničile najprosperitetnije članice, poput Velike Britanije, Nizozemske i Njemačke. No, i to je bolje od prepreka koje su postavljene pred radnom snagom iz Bugarske i Rumunjske, koje će tržištu rada čak polovine zemalja EU moći pristupiti tek od 1. siječnja 2014. godine, dakle, sedam godina nakon pristupanja Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo