UŽASAVAJUĆI KOKTEL / Otkriven ekstremno opasan soj korone: Ima čak 32 mutacije i mogao bi biti najgori dosad

Znanstvenici upozoravaju da je kombinacija mutacija najgora kod novog soja, no kažu i da bi zbog njih mogao postati nestabilan

25.11.2021.
14:54
Ilustracija: Shutterstock

Britanski znanstvenici zvone na uzbunu zbog nove varijante koronavirusa za koju se vjeruje da se prvi put pojavila u afričkoj državi Bocvani, a sumnjaju da je to varijanta s najviše mutacija otkrivenih dosad, piše Daily Mail.

Dosad je otkriveno samo 10 slučajeva zaraze varijantom koja bi mogla biti nazvana "nu". No, već je otkrivena u tri države pa stručnjaci sumnjaju da je raširenija nego što to podaci dosad pokazuju. Ima čak 32 mutacije, a sumnja se da je taj soj jako zarazan i otporan na cjepivo i da ima više promjena na svom "spike" proteinu od svih drugih varijanti.

Genetičar s University College London Francois Balloux kazao je da je moguće da se veliki broj mutacija pojavio u dugotrajnijoj infekciji kod imunokompromitiranog pacijenta, moguće kod nekoga s nedijagnostiticranom zarazom HIV-om.

Ima potencijal biti najgori dosad

Virolog s University College London Tom Peacock nazvao je kombinacije mutacija u ovoj varijanti "užasavajućima". Upozorava da taj soj, koji znanstvenici nazivaju B.1.1.529, ima potencijal biti "najgori od svih dosad", uključujući i delta varijantu koja je "najodgovornija" za strašan četvrti val.

No, znanstvenici kažu i da bi nebrojeni broj mutacija mogao raditi 'protiv virusa' i učiniti ga nestabilnim jer još nema dokaza da se brzo širi. Tri zaražena su pronađena u Bocvani, a šest u Južnoj Africi. Jedan slučaj zaraze tim sojem zabilježen je i kod 36-godišnjaka u Hong Kongu koji se nadvno vratio iz Afrike.

Opasan koktel mutacija

Virus iz Bocvane ima mutacije K417N i E484A koje su slične onima u južnoafričkoj "beta" varijanti koronavirusa koji se pokazao "otpornijim" na cjepivo. No, ima i mutaciju N440K, koja je pronađena u delti, i S477N iz njujorške varijante koja je također prokazana kao ona koja može izbjeći antitijela.

Uz to, ima i mutacije P681H i N679K koje rijetko dolaze skupa i zato se pretpostavlja da bi mogla biti otpornija na cjepivo. Pronađena je i mutacija N501Y koja virus čini zaraznijim, a ranije je zabilježena u alfa i beta varijanti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali