OTKRIVEN NOVI SOJ VIRUSA: / 'Prevladava zadnja dva mjeseca, sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta razviju težak oblik bolesti'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Sve upućuje na to da je "taj novi soj nositelj drugog vala kroz koji prolazimo', dodao je ministar JAR-a

18.12.2020.
22:58
Igor Kralj/PIXSELL
Play logo

U Južnoafričkoj Republici otkriven je novi soj koronavirusa koji pogađa i mlađe osobe, čime se može protumačiti brzo širenje zaraze u drugom valu, rekao je u petak navečer ministar zdravstva. Južnoafrički stručnjaci identificirali su taj "soj 501.V2" virusa i obavijestili o tome Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), rekao je ministar Zwelini Mkhize u priopćenju. "Primijetili su da poseban soj prevladava u rezultatima u zadnja dva mjeseca", rekao je.

Usto su južnoafrički liječnici primijetili da se mijenja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta koji razviju težak oblik bolesti. Sve upućuje na to da je "taj novi soj nositelj drugog vala kroz koji prolazimo", dodao je ministar. Tim južnoafričkih znanstvenika na čelu s profesorom Tuliom de Oliveirom podijelio je svoja zapažanja sa znanstvenom zajednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U svijetu su već otkrivene i prijavljene prethodne mutacije SARS CoV2. Južnoafrička Republika, službeno daleko najteže stradala na kontinentu, imala je u petak navečer 24.285 umrlih i više od 900.000 zaraženih, među kojima 8700 novih slučajeva u 24 sata. Na vrhuncu prvog vala u srpnju bilo je i do 12.000 zaraženih na dan.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo