ODLAZAK LEGENDARNOG POLITIČARA: / Preminuo Hans-Dietrich Genscher, zagovornik priznanja Republike Hrvatske

Preminuo je Hans-Dietrich Genscher, njemački političar i bivši ministar vanjskih poslova, javlja Spiegel. Između ostalog, poznat je i po tome što se zalagao za međunarodno priznanje Hrvatske.

1.4.2016.
12:45
SWEN PFORTNER/AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz njegova ureda objavljeno je da je ovaj 89-godišnji političar umro zbog zatajenja kardiovaskularnosg sustava. Od 1969. do 1974 bio je ministar unutarnjih poslova, a gotovo cijelo vrijeme od 1974. do 1992. ministar vanjskih poslova i njemački vicekancelar.

Najdugovječniji njemački šef diplomacije

Genscher je bio najdugovječniji šef diplomacije i vicekancelar u suvremenoj njemačkoj povijesti. Za njegova mandata zbilo se niz važnih događaja u kojima je igrao značajnu ulogu, kao što su okončanje hladnog rata i ponovno ujedinjenje Njemačke. Za vrijeme raspada Jugoslavije bio je jedan od glavnih zagovornika brzog priznanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske.

Genscher je imao značajnu ulogu u zaustavljanju agresije JNA na Sloveniju i Hrvatsku, kao i u procesu priznavanja državne samostalnosti republika bivše SFRJ (1991.–92.). Na dvadesetu obljetnicu njemačkog priznanja Republike Hrvatske (odluka o tome donesena je 23. prosinca 1991.) dnevne novine Frankfurter Algemeine objavile su opširan intervju s Genscherom.

'Bilo je potpuno jasno da Milošević želi Veliku Srbiju'

Tom je prilikom ispričao kako ga je tadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar sredinom lipnja 1991. pozvao u Beograd da tamo razgovara s različitim skupinama. "Tamo sam prvi i jedini put sreo Miloševića. Bilo mi je potpuno jasno, taj čovjek želi Veliku Srbiju", priča Genscher. Je li Milošević to tako rekao? "Ne, ali bilo je jasno. Radilo se o dojmu kojeg je ostavljao", kazao je Genscher, prenosi DW.

"Odluka o priznanju ovih dviju zemalja (Hrvatske i Slovenije) bila je rezultat razvoja koji se više nije mogao vratiti unazad. Milošević nije prepoznao znakove vremena, jer kao najveća republika, Srbija je trebala jačati prava drugih članica, umjesto da ih ograničava. No Milošević je činio upravo suprotno", zaključio je tada.

Za svoj je doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske Genscher 1996. dobio i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, odlikovanje koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali