Play ponuda

ODLAZAK KRALJA TIPLA: / Čovjek s više patenata od Edisona umro je u 96. godini

Image
Foto: screenshot / YouTube

Nedavno je u 96. godini umro njemački izumitelj Artur Fischer.

10.2.2016.
6:30
screenshot / YouTube
Play ponuda

Stvari su jasnije ako se zna da su Fischera zvali "kraljem tipla". O njemu dovoljno govori rečenica koja kaže: " Ono što je Bill Gates bio za osobna računala, to je Fischer bio za uradi-sam popravke u kućama". Fischer je čovjek s više od 1.100 patenata, po čemu je premašio i mnogo čuvenijeg Thomasa Edisona, a među njegovim patentima svakako je najpoznatiji - tipl.

shimmer fallback
shimmer fallback

Umjesto drvenog - plastični tipl

Na ideju za svoj najpoznatiji izum Fischer je - piše Deutsche Welle - došao krajem pedesetih godina prošlog stoljeća kada je neuspješno pokušao pričvrstiti sliku na zid. I tada su postojali 'tipli' ali su bili od drveta i držali su slabo, pogotovo u tada mekanim zidovima odloženim žbukom. Tada mu je na pamet pala konstrukcija od plastike koja se uvrtanjem vijka širi i dodatno učvršćuje u podlogu.

Fischer je po zanimanju bio bravar, a prvi izum koji je patentirao smislio je kada je 1947. želio fotografirati novorođenu kćer.

"U to vrijeme mogli ste koristiti samo bljeskalice s prahom koje su se aktivirale putem kabla, a kvaliteta slike bila je loša jer bi svi obično trepnuli kad bi bljesnula takva bljeskalica", ispričao je godinama poslije.

Image
ŠTO JE TO 'NJEMAČKO'? /

"Mnoge vrijednosti uvezene su iz inozemstva, nisu nastale kod nas"

Jednostavni, a revolucionarni izumi

Tada je smislio sinhronizirani blic koji bi se uključio pritiskom na okidač fotoaparata. Uređaj je kupila Agfa, jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju fotoaparata. Idućih sedam desetljeća uslijedile su još stotine patentiranih izuma.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Zaintetresiran sam za svaki problem za koji mogu smisliti rješenje", rekao je Fischer za njemački časopis Technology Review 2007. godine. A prije dvije godine Europski patentni ured dodijelio mu je nagradu za životno djelo.

Od svih izuma, tipli su mu donijeli najveću slavu, ali i zaradu. Njegova tvrtka Fischer – Werke u Waldachtalu na jugu Njemačke godišnje obrne više od 600 milijuna eura. U nju je Fischer sve do svoga 95. rođendana svakodnevno dolazio na posao.

'Fischertechnikom' usrećio djecu diljem svijeta

Fischer je, piše Deutsche Welle, usrećio i mnogu djecu svojom serijom Fischertechnik koja je u mnogim mališanima diljem svijeta otkrila potencijalne buduće inženjere.

Usto je Fischer bio tipični predstavnik "njemačkog gospodarskog čuda" s kraja pedesetih godina prošlog stoljeća. No dok su u međuvremenu mnogi propali, poput rodonačelnika kataloške prodaje Neckermann, Fischerovo carstvo do danas je stabilno poput vijaka koje drže njegovi 'tipli'.

Fischer je rođen na Silvestrovo 1919. godine u Tumlingenu. Otac mu je bio krojač, a majka je glačala košulje kako bi spojila kraj s krajem. Upravo je ona u njemu prepoznala talent za mehaniku potičući ga na svakom koraku da ga maksimalno razvije.

Poklon za majku završio kod Hitlera

Strukovnu školu napustio je u dobi od 13 godina kako bi šegrtovao kod jednog bravara u Stuttgartu. Potom se pridružio Hitlerovoj mladeži, a zatim i vojsci nadajući se da bi mogao postati pilot. No, bio je kratkovidan i bez završene srednje škole što ga je smjesta onemogućilo u ostvarenju tog sna.

No, zato je postao mehaničar u Luftwaffeu, njemačkom ratnom zrakoplovstvu. New York Times u tekstu povodom njegove smrti opisuje jedan zanimljiv događaj iz tog vremena.

shimmer fallback
shimmer fallback

Naime, zračnu bazu u kojoj je radio kao mehaničar 1939. došao je posjetiti sam Adolf Hitler. Fischer je tih dana izradio maketu zrakoplova koju je namjeravao pokloniti majci za Božić.

"Onda je moj zapovjednik rekao da sam najbolji mehaničar i da bih taj zrakoplov trebao pokloniti Hitleru. Bilo je to strašno vrijeme", prisjećao se kasnije Fischer.

Preživio Staljingrad i zarobljeništvo

Preživio je bitku kod Staljingrada, a pred kraj rata bio zarobljen u Italiji i zatočen u jednom logoru u Engleskoj. Po završetku rata vratio se u rodni grad i ondje se zaposlio kao pomoćnik u jednoj mehaničarskoj tvrtki izrađujući upaljače i prekidače.

S uspjehom prvih izuma, već 1948. osnovao je vlastitu tvrtku, već spomenutu Fischer-Werke koja danas diljem svijeta ima 42 podružnice s četiri tisuće zaposlenih, a svojih 14 tiusća proizvoda prodaje u više od stotinu zemalja.

Play ponuda
Play ponuda