NJEMAČKA ĆE UPASTI U DRASTIČNE PROBLEME: / D0 2030. nedostajat će im tri milijuna stručnjaka

Bez odlučnih i brzih intervencija od strane politike i gospodarstva, njemačkom tržištu rada bi do 2030.

30.8.2017.
15:50
Burza rada, Željko Hladika
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Zbog demografskih promjena će se stanje na njemačkom tržištu rada u sljedećih 10 do 20 godina drastično pogoršati“, rekao je autor studije Oliver Ehrentraut.

Samo do 2030. bi Njemačkoj moglo nedostajati 3 milijuna stručnjaka iz svih sektora a taj bi se broj do 2040. mogao popeti na 3,3 milijuna ukoliko politika i gospodarstvo ne poduzmu „odlučujuće i hitne korake“, proizlazi iz studije.

U svojim prognozama studija već polazi od godišnjeg useljavanja od 200.000 stručnjaka tako da stručnjaci političarima predlažu druga rješenja kojima bi ciljano utjecali na tendencije na tržištu rada.

U to spada ciljano poticanje obrazovanja u deficitarnim zanimanjima, doškolovanja u poodmakloj dobi, te dulji radni vijek.

Stručnjaci procjenjuju da će zanimanja u zaštitarskom sektoru kao i u logističkom sektoru gdje će jednostavne poslove sve više preuzimati roboti, polako nestajati. Isto vrijedi i za knjigovođe, bankarsko osoblje i trgovce nekretninama čije poslove će sve češće obavljati elektronički sustavi.

Deficitarna će biti stručna zanimanja poput liječnika, znanstvenika, menadžera, inženjera te nekih kreativnih zanimanja poput novinarstva. Traženo će, osim liječnika, biti i ostalo osoblje iz medicinskog sektora poput njegovatelja ili medicinskih tehničara.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali