Njemački ministar optužio bogatu arapsku zemlju da financira džihadiste

Njemački ministar izravno je u intervjuu u srijedu označio Katar kao zemlju koja financira džihadiste Islamske države (IS).

“Takva situacija uvijek ima prošlost”, izjavio je na tv postaji ZDF ministar za razvoj Gerd Mueller iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel. “Tko financira te postrojbe?”, upitao se. “Pomišljam na Katar”.

Ministar gospodarstva, socijaldemokratski zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel ocijenio je u utorak da međunarodna zajednica neće izbjeći “raspravu o tome tko je sada i u prošlosti dao financijska sredstva za naoružavanje IS”.

Polemike oko oružane pomoći Kurdima

Dodao je da se “to nije moglo napraviti bez novca”, no nije imenovao nijednu zemlju.

Njemačka bi idućih dana trebala odlučiti o mogućoj isporuci oružja Kurdima koji se bore protiv džihadista na sjeveru Iraka, što izaziva polemiku u zemlji.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je u utorak da je broj boraca IS-a u Siriji premašio 50.000 i da je samo u srpnju unovačeno novih 6.000 pripadnika.

Ta ekstremistička skupina koja sije teror na područjima koje kontrolira, posljednjih desetak dana na meti je američkih zračnih napada na sjeveru Iraka.

Radikalna sunitska frakcija, koja se odmetnula od al Kaide zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka.

Povratak na Net.hr