MEKSIKO, INDONEZIJA... / Njemačka traži njegovateljice iz cijelog svijeta: 'Par stotinja njih iz Brazila neće riješiti situaciju'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Osim spomenutog Brazila, Indonezije i Meksika, ministar Heil je već u veljači posjetio i Ganu s istim ciljem. Razgovore o privlačenju radne snage vode i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom. Prosječna godišnja bruto plaća u sektoru njege je oko 40.000 eura

22.5.2023.
10:13
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Njemački ministar rada Hubertus Heil poručio je da su u potrazi za radnom snagom te da se namjerava usredotočiti na zemlje izvan Europe kako bi ih dobili. Najviše se spominju zemlje poput Brazila, Meksika i Indonezije.

"Mi zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati", rekao je ministar Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung, prenosi Fenix Magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PITALI SMO VAS /

Imaju li Hrvati uistinu tako dobre plaće? DZS: 'Prosjek je 1130 eura', a 67 posto vas ne slaže se s tim

Image
PITALI SMO VAS /

Imaju li Hrvati uistinu tako dobre plaće? DZS: 'Prosjek je 1130 eura', a 67 posto vas ne slaže se s tim

Obraćat će pažnju na to da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci.

"Mi profitiramo, ali profitiraju i zemlje podrijetla. Mi ćemo ulagati u stručno osposobljavanje mladih u na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirat će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost da financiraju obitelji kod kuće", rekao je Heil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ministricom Baerbock planira otputovati i u Brazil kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovateljica i njegovateljica.

Osim spomenutog Brazila, Indonezije i Meksika, Heil je već u veljači posjetio i Ganu s istim ciljem. Razgovore o privlačenju radne snage vode i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage.

"Par stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uvjeta u ovom sektoru”, rekao je Eugen Brysch, predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je na to da su se mnogi dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja.

Prosječna godišnja bruto plaća u sektoru njege je oko 40.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo