NJEMAČKA ĆE ISPLATITI ODŠTETU GEJ VOJNICIMA: / 'Novi zakon je znak da država prihvaća odgovornost'

Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se ispričala za godine diskriminacije, rekla je da je novi zakon znak da Njemačka preuzima odgovornost

20.5.2021.
23:22
Ilustracija/Profimedia

Njemački zastupnici u četvrtak su izglasali zakon kojim se rehabilitiraju vojnici koji su se desetljećima suočavali s diskriminacijom, otkazima ili osudama zbog svoje seksualne orijentacije.

Njemačka vojska je sve do 2000. smatrala da su homoseksualci prijetnja disciplini i da nisu prikladni za više časničke dužnosti.

Gej vojnici uskraćivani su za promaknuća, moglo ih se otpustiti iz vojne službe i kazneno goniti. Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se ispričala za godine diskriminacije, rekla je da je novi zakon znak da Njemačka preuzima odgovornost.

"Naša je dužnost pobrinuti se da se pojedinci koji su bili obezvrijeđeni tijekom službe osjećaju sigurno i da imaju najbolju moguću podršku", rekla je ministrica donjem domu parlamenta prije glasanja.

Prema novom zakonu, vojnici mogu tražiti brisanje spornih presuda i imaju pravo na neki oblik financijske kompenzacije.

Lezbijska i gej udruga pozdravila je novi zakon, no smatra da nije ispunio očekivanja. "Sveobuhvatnije odštete za nepravdu pod okriljem države trebale bi uključivati izdašniju kompenzaciju, mogućnost naknadnog promaknuća i kolektivne kompenzacije", priopćio je uoči glasanja Axel Hochrein, član odbora udruge.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali