Play ponuda

NIČEG SE NE SJEĆA: / Silovatelj s demencijom pušten iz zatvora nakon samo dva mjeseca iza rešetaka

Image
Foto: Thinkstock

Osuđeni višestruki silovatelj koji pati od demencije pušten je iz zatvora nakon što je odslužio samo dva mjeseca od petogodišnje kazne.

26.12.2015.
13:00
Thinkstock
Play ponuda

Charles Murphy (78), poslan je u zatvor u kolovozu zbog zločina koje je počinio tijekom šezdesetih i sedamdesetih. Osuđen je zbog cijelog niza seksualnih zločina i nasilja koje je počinio po cijelom Glasgowu, uključujući i prijetnju bacanja kiseline u ženino lice.

Sudski službenici izjavili su kako sada živi s kćerkom dok njegovi odvjetnici spremaju žalbu na presudu.

Murphyevo oslobođenje neke je ljude razljutilo, te je ponovo rasplamsalo prepirke u vezi suđenja osoba koje se nisu u stanju sjećati svojih prijašnjih djela.

"Ako ste proglašeni krivim trebali biste odslužiti cijelu kaznu, ne samo par tjedana od petogodišnje presude, bez obzira na vaše zdravstveno stanje", kaže David Hines, iz Nacionalne udruge žrtava, i dodaje, "Žalbe bi se trebale podnositi iz zatvora, a ne kao slobodan čovjek."

Murphy je osuđen na pet godina zatvora unatoč tome što su psihijatri objasnili poroti kako on uopće ne razumije što se događa. Ali sada je otkriveno kako je starac, čiji su branitelji tvrdili kako uopće nije niti spreman za suđenje, oslobođen nakon samo 60 dana u zatvoru.

Lokalna organizacija koja pazi na pogreške pravosuđa Miscarriages of Justice Organisation Scotland izjavila je kako je podržavala murphyevu obitelj, te kako je njegovo zdravlje utjecalo na puštanje na 'privremenu slobodu'.

Pripadnik organizacije, Paul McLaughlin, izjavio je "Postoji zabrinutost kako on uopće nije niti bio u stanju da mu može biti suđeno. Nastavit ćemo pomagati njegovoj obitelji u borbi protiv osuđujuće presude."

Kriva poruka

Ali drugi tvrde kako starčevo oslobađanje šalje krivu poruku.

Tijekom suđenja, psihijatri su obavijestili sud kako optuženik nije u stanju razumjeti sudski postupak. Šaljući ga u zatvor, i sama sutkinja je rekla "Vaša je presuda komplicirana stvar jer vas je troje forenzičkih psihijatara proglasilo nesposobnima za razumijevanje samog tijeka sudske rasprave."

Ali sutkinja nije mogla ići protiv odluke porote, te je stoga Murphy proglašen krivim za ozbiljne zločine, uključujući i silovanja i fizičke napade. Ipak, prije toga sama je sutkinja odbacila zahtijev branitelja, koji je rekao da je optuženik nesposoban za suđenje.

Mirror/danas.hr

Play ponuda
Play ponuda