Play ponuda

NEOBIČAN TREND UZEO MAHA U FINSKOJ: / Sve veći broj mladih zbog jeftine stanarine odlazi živjeti u staračke domove

Image
25.6.2017.
10:00
Play ponuda

Primjerice, u najvećem finskom državnom domu za starije i nemoćne, Rufusu, trenutno živi čak četvero mladih. U zamjenu za znatno jeftiniju cijenu unajmljene sobe, oni provode otprilike pet sati tjedno u druženje sa svojim "starijim" cimerima.

Helsinki je jedan od najskupljih gradova na svijetu, a do stanova u državnom vlasništvu teško se dolazi pa je finska vlada osmislila pilot projekt nazvan "Oman Muotoinen Koti" u sklopu kojeg mladi ljudi do 25 godina, koji nemaju krova nad glavom, mogu otići u domove za starije i nemoćne na period ne duži od godine dana, što je sasvim pristojno vrijeme za stati na noge.

Jedini preduvjet za useljenje je njihova spremnost da svaki tjedan odvoje najmanje tri do pet sati svog vremena i posvete ga starijim ljudima u domu.

Prema riječima Mikija Mielonena, predstavnika Odjela za mlade u Helsinkiju, ideja je spriječiti beskućništvo i pomoći mladim ljudima da stanu na noge, ali i osigurati "društvenu korist" za ljude koji žive u domovima.

"U Finskoj se mladi od svojih roditelja tradicionalno odvajaju rano, uglavnom u dobi od 18 godina. No primjetno je kako posljednjih godina odlazak mladih od kuće stagnira zbog previsokih troškova života", rekao je Mielonen.

Finski pilot projekt donekle se inspirirao nizozemskim modelom prema kojem se besplatan smještaj u domovima nudi studentima kako bi se potaknula međugeneracijska solidarnost i socijalna interakcija sa starijim sugrađanima.

U Finskoj je, međutim, veći naglasak stavljen na ekonomski aspekt. Prema posljednjim podacima lokalne samouprave, Helsinki je posljednjih godina doživio veliki porast stanovništva, a internetska stranica Global Property Guide, glavni grad Finske je smjestila na 16.poziciju najskupljih gradova na svijetu. Helsinki je na toj listi po cijenama nekretnina prešišao Ženevu, Rim i New York, piše CNN. Svake godine u taj se grad doseli 8 000 novih stanovnika, a stanova jednostavno nema dovoljno, piše The Guardian.

Na Facebook stranici Oman Muotoinen Koti projekta prošle se godine prijavilo više od 300 mladih koji su željeli otići u staračke domove, a tamo bi dobili stan od 23 metra četvorna koji se sastoji od sobe, kupaonice, spremišta, kuhinje i balkona. Cijena takvog jednog studio apartmana u domu za starije iznosi 290 eura, što je upola manje od stanarine koju bi platili za stanove u gradu.

Iako je većina stanovnika doma za nemoćne reagirala pozitivno na mlade "cimere" bilo je i onih koji su se zabrinuli da će ih njihove navike uznemiravati te da će im remetiti mir koji tamo vlada.

Play ponuda
Play ponuda