STRASTI SU SE SMIRILE / U Cetinju je mirno: Đukanović optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore

Noć prije ustoličenja Joanikija, novog crnogorskog mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve, u Cetinju je relativno mirno

4.9.2021.
23:59
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prilazi Cetinju u subotu navečer i dalje su bili blokirani barikadama, ali je u samom gradu mirno, noć uoči kontroverznog ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Joanikija. Crnogorski prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, drevnoj crnogorskoj prijestolnici.

Oni su u subotu probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit. Građani na barikadama, a po pisanju agencija Beta ima ih nekoliko tisuća, najavljuju da neće odustati od blokade sve dok SPC ne odustane od ustoličenja na Cetinju.

Prilikom probijanja blokade, ranije u subotu, dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika. Prethodno su u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Ekspanzionistička politika

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi.

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji, ali je istodobno, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, "da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu".

Politizacija ustoličenja

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto. Iz te crkve ne stižu nikakve naznake da kani promijeniti lokaciju ceremonije, ali niti kako kane stići na Cetinje.

Uvreda i provokacija

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Uz to, protivnici SPC-a smatraju da manastir pripada Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je u zemlji manjinska i u pravoslavnom svijetu nepriznata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali