KAMO ĆE HRVATSKA? / Negdje su mjere protiv covida i dalje rigorozne, dok su ih drugi potpuno ukinuli: Jedna je zemlja posebno stroga

Italija je uvela neke od najstrožih mjera na svijetu i prva u Europi obvezuje sve zaposlene, i u javnom i u privatnom sektoru, da od 15. listopada moraju imati covid-potvrde za dolazak na posao

20.9.2021.
12:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na covid-karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska se i dalje crveni. Pola Europe, uključujući i Hrvatsku, je u crvenom, pola u žutom, dok su na zelenoj listi praktički još samo Poljska, Češka i dio Mađarske.

Za Hrvatsku znamo kakve su epidemiološke mjere na snazi, a kako je u nekim drugim dijelovima Europe, donosi RTL Danas.

U Sloveniji neredi, u Italiji najstrože mjere

Susjedna Slovenija u petak je imala najveću incidenciju u Europi, tamnocrveni su pa uvode jedan od najstrožih režima u EU-u. Slovenska Vlada odlučila je kako će se svi zaposleni u državnoj upravi morati cijepiti protiv covida, a negativan test više neće biti dovoljan za dolazak na posao. Mjere su toliko pooštrene da je Slovencima covid-potvrda potrebna i za ulazak u trgovački centar, što je izazvalo i velike prosvjede.

Italija je na karti većinom žuta, regije Sicilija i Kalabrija su crvene, zbog visoke smrtnosti od Covida. Italija je uvela neke od najstrožih mjera na svijetu i prva u Europi obvezuje sve zaposlene, i u javnom i u privatnom sektoru, da od 15. listopada moraju imati covid-potvrde za dolazak na posao. Kazna za kršenje je suspenzija bez plaće, ali otkaz nije moguć. Potvrde moraju pokazati i svi oni koji se u Italiji žele voziti javnim prijevozom. Talijani su cijepili gotovo 75 posto stanovništva.

U Danskoj više ne trebaju covid-potvrde

U Nizozemskoj, također crvenoj, potvrde su uvjet za ulazak u kafiće, restorane, muzeje i kazališta, što je izazvalo otpor među vlasnicima takvih mjesta. Istodobno, Nizozemci su ukinuli mjere fizičke distance. Ta zemlja cijepila je više od tri četvrtine stanovnika.

Potpuno suprotan primjer je Danska – koja je na karti žutozelena i nedavno je ukinula sve mjere, što znači da ondje za odlazak na koncert, u kino ili restoran ne treba nikakva potvrda. Danska je cijepila više od 87 posto stanovništva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali