NEHUMAN ODNOS: / Moraju nositi pelene, tuku ih metalnim palicama, a žene seksualno napastuju

30.4.2016.
13:15
Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tukli su ih metalnim palicama, žene su seksualno napastovali. Zabranjivan im je odlazak u WC i savjetovano im je da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u tvornicu i ukoliko radnika ne odvezu u bolnicu on je dužan nastaviti posao nakon pružene pomoći."

Predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović tako je opisao horor radnika tvornice Jura u Leskovcu, čiji investitor iz Južne Koreje ima uvjerljivo najgori odnos prema radnicima u Srbiji, piše Fokus.ba.

Nemaju ni jedan dan slobodno

Radnici su se ovih dana odlučili na 15-minutni štrajk kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo što ne mogu dobiti jedan neradni dan koji im po zakonu i pripada. Da sve bude gore, nitko od vlasti i inspekcija ne reagira na ovakav mobing.

Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u Juri nikada nisu procesuirane.

Situacija svugdje ista

"Podnijeli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije riješilo, osim u slučaju otpuštanja šestero radnika još prije pet godina, i to zato što su pokušali osnovati sindikat. Donijeta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao", priča Veselinović.

Također, na posao nisu vraćene ni trudnice i majke nakon završetka porodiljnog dopusta, koje su prije dvije godine dobile otkaz u kragujevačkoj tvornici. Veselinović kaže da je ista situacija u svim Jurinim tvornicama, u Rači, Nišu, Leskovcu, te da je zlostavljanje konstantno.

Teško naći posao

"Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već dosta svega. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete naći drugi i zato su ljudi često spremni raditi i za mali novac te svašta trpjeti", ističe Jovanović.

Tisuće radnika ove firme radi u stvarno nehumanim uvjetima za svega 25.000 dinara mjesečno. Država je, pak, Juri za svako radno mjesto dala i do 10.000 eura.

Samo prošle godine Jura Leskovac dobila je od države subvenciju vrijednu 950.000 eura. I zato ne čudi što u Juru, kako tvrde, stižu samo rutinske inspekcije u kojima se nikada ništa neregularno ne pronađe, jer je cijeli sistem prilično zatvoren.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali