Izrael je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv. Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je ozlijeđen. Tijekom noći Gazom odzvanja zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba ozlijeđeno je u bijegu u skloništa. Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 djece. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece.

Izrael srušio zgradu tv agencija: 'Koristio ju je Hamas'

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 katova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera. Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je uoči napada upozorio civile da izađu.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze. „Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi“, priopćila je ta agencija.

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi „nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni“.

Zapovjednik elitne Revolucionarne garde obećaje pomoć

Izraelske snage u nedjelju su gađale dom Yehye Al-Sinwara koji od 2017. vodi politička i vojna krila Hamasa u Gazi, objavila je televizijska postaja te skupine. Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji.

U telefonskom razgovoru u subotu s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom general Esmail Qa'ani, zapovjednik brigada al-Quds Iranske revolucionarne garde, obećao je punu podršku Irana, prenijeli su državni mediji te bliskoistočne zemlje. Haniyeh je zahvalio Iranu na podršci i poručio da borba protiv Izraela nije samo Hamasova, nego cijelog muslimanskog svijeta, prenosi agencija dpa.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif je ranije u subotu otkazao susret s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom jer je austrijska vlada postavila izraelsku zastavu na svom sjedištu u znak „solidarnosti“ s Izraelom.

Hrvatica u kaosu

Kako bespoštedni rat izgleda među stanovnicima, komentirala je Hrvatica koja živi u Izraelu. Iz grada Kiryat Tivon, stotinjak kilometara udaljenog od Tel Aviva za RTL Danas javila se Hrvatica Silvija Barzilay. Ona u Tel Avivu živi već 6 godina, no s obitelji je otišla na sjever Izraela kako bi se sklonili od opasnosti.

"Ne samo da padaju rakete i svaku noć se čuju sirene i trči se u sklonište i tresu se stakla i zaista nije neko mjesto za živjet. Ne samo to, nego se između dva naroda koja inače žive tu u prilično delikatnom suživotu sad su se povećale tenzije i doslovce u svakom gradu se svakodnevno događaju sukobi i nije baš ugodno.

Nema znaka za prestanak sirene tako da zapravo ne znaš kada će opet krenuti nego za svaku raketu koja krene na nebo se oglasi sirena, 90 posto raketa je razbijeno Ironom Dronom ali tih 10 što padne uglavnom ubije nekoga ili uništi nešto, i doslovce je osjećaj kao da smo u ratu", ispričala je Silvija Barzilay.