Play ponuda

NASILJE I DESTRUKCIJA U PARIZU: / Napoleonovoj bisti odrubljena glava, Slavoluk pobjede vandaliziran

Image
Foto: afp

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz je precizirao da su pritvorene 378 osobe, među kojima su 33 maloljetne. Državno odvjetništvo nikada nije pritvorilo tako veliki broj osoba, dodao je

2.12.2018.
23:21
afp
Play ponuda

Popravci šteta na Slavoluku pobjede nastalih tijekom prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu stajat će više stotina tisuća eura, možda milijun eura, rekao je predsjednik Centra za nacionalne spomenike u nedjelju, a policijski prefekt rekao je da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba.

"Ocjenjuje da štete iznose više stotina tisuća eura, moguće milijune", rekao je Philippe Belaval u nedjelju za dnevni list Le Figaro.

Nacionalni simbol, Slavoluk pobjede je vandaliziran u subotu poslijepodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatička oprema je onesposobljena.

Spomenik "će ostati zatvoren za javnost više dana", rekao je Belaval.

Krađe i destrukcija

Zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima. Gipsana maketa iz 30-ih godina XX. stoljeća, izložena u salonu Attique je razmrvljena. Mramornom Napoleonovom poprsju odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Twitteru objavio fotografije šteta.

Nije poznat datum ponovnog otvaranja Slavoluka pobjede koji je u nedjelju obišao predsjednik Emmanuel Macron kako bi konstatirao štete.

Policija je otvorila istragu i u potrazi za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizirale uzela je uzorke DNK-a.

Nasilje bez presedana

Prosvjedi u subotu bili su obilježeni nasiljem bez presedana s 412 privedenih osoba, što je rekordan broj u zadnjih nekoliko desetljeća, rekao je u nedjelju načelnik pariške policije Michel Delpuech.

Privedeno je ukupno 412 osoba, rekordan broj za posljednjih nekoliko desetljeća, rekao je Delpuech na konferenciji za novinare i izrazio žaljenje zbog ekstremnog nasilja prema snagama reda na koje su bacani razni opasni projektili.

Vatrogasci su prijavili ukupno 249 požara, gorilo je 112 vozila, 130 komada komunalne imovine i šest zgrada, nabrojao je prefekt te istaknuo da traje popis svih šteta.

Pritvorene stotine osoba

Upozorivši da se radi o namjernom nasilju osoba koje su se željele sukobiti sa snagama reda, Delpuech je rekao da su među njima nalazile skupine ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz je precizirao da su pritvorene 378 osobe, među kojima su 33 maloljetne. Državno odvjetništvo nikada nije pritvorilo tako veliki broj osoba, dodao je.

"Među provokatorima bilo je i mladih osoba koje su željele krasti i došle su iskoristiti situaciju za pljačku", rekao je Heitz i najavio sudske procese za počinitelje.

Play ponuda
Play ponuda