IMAMO NOVI NEŽELJENI REKORD / Europa 'gori' - danas izmjerili paklenih 48,8 °C! A toplinski val nam tek dolazi...

U mjestu Floridia na Siciliji danas je izmjereno 48,8 stupnjeva, a toplinski val iz Afrike tek nam stiže

11.8.2021.
19:27
Getty Images
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkad je meteoroloških mjerenja, u Europi nije zabilježena veća temperatura, nego što je bila danas u mjestu Floridia u talijanskoj pokrajini Sirakuza na Siciliji. Ondje je Agrometeorološki informativni servis Sicilije u 14 sati izmjerio nevjerojatnih 48,8 Celzijevih stupnjeva.

Dosadašnji rekord drži Atena, u kojoj je 1977. izmjereno 48 stupnjeva. Inače, na Siciliji je 20. rujna 1999. zabilježena temperatura od 48,5 stupnjeva, no ona nikad nije priznata kao rekord. Niti današnje mjerenje u Floridiji zasad nije službeno rekordno, jer ga moraju provjeriti i odobriti stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije.

Corriere della Sera piše kako se Floridia, ali i unutrašnjost pokrajine Sirakuza nalazi u specifičnojkonformaciji, zbog kojih su temperature vrlo često visoke. Pišu da je zrak hladniji za 10 do 12 stupnjeva samo nekoliko kilometara dalje.

Italija, ali i dobar dio Europe, uključujući i Hrvatsku ovih će dana biti izloženi izrazito jakom toplinskom valu koji stiže iz Afrike. Talijanski meteorolozi predviđaju da bi temperature u sljedećih nekoliko dana mogle biti između 35 i 40 stupnjeva. Hrvatski meteorolozi izdali su za četvrtak crveno upozorenje za Jadransku obalu zbog temperatura koje će se penjati i do 36 stupnjeva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali