ŠOK I NEVJERICA

MUSLIMANI O TRUMPU: ‘Amerikanci su još jednom prevarili svijet, a najsretniji je sada ISIS’

Osjećaj straha prožeo je mnoge stanovnike muslimanskih zemalja diljem svijeta nakon što je stigla konačna potvrda da je Donald Trump, koji mjesecima širi anti-islamsku retoriku, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Najkontroverznije izjave o islamu republikanski je kandidat izrekao u prosincu prošle godine, kada je pozvao na zabranu ulaska muslimana u SAD, uslijed pucnjave u Kaliforniji, čime je izazvao bijes među milijardama sljedbenika islama diljem svijeta.

UGLEDNI HRVATSKI ANALITIČARI: ‘Jasno je zašto je Trump pobijedio. To je rezultat pobune zaboravljene skupine američkog društva’

Muslimani zabrinuti

Muslimane diljem svijeta probudila je vijest da će populistički vođa Donald Trump uskoro stupiti na dužnost u Bijeloj kući. Onaj isti čovjek koji je nedavno izjavio kako bi ISIS bio sretan da on osvoji u utrci za predsjednika SAD-a, piše Daily Mail.

‘Amerikanci su još jednom prevarili svijet’, rekao je Syed Tashfin Chowdhury, muškarac iz Bangladeša koji ima nekoliko bliskih prijatelja u SAD-u. Dodao je kako je na tisuće ljudi u njegovoj zemlji u šoku jer su informacije prema kojima je Trump novi predsjenik, istinite.

‘Izuzetno sam uplašen. Pitam se hoće li sada biti još više ratova? Hoće li Amerika ponovno napadati muslimanske zemlje?’, kazao je indonezijski aktivist Alijah Diete.

Osvojio Bijelu Kuću

Nema sumnje, Trump je na senzacionalan način osvojio Bijelu kuću kada ga je oko 2:30 po lokalnom vremenu, nazvala protukandidatkinja Hillary Clinton te priznala da je izgubila.

Zuhairi Misrawi, učenjak indonezijske Islamske organizacije Nahdlatul Ulama, reagirao je na vijest rekavši da će se ovakva odluka Amerikanaca odraziti na jačanje terorističkih skupina diljem svijeta.

‘Oni koji su u ovom trenutku najsretniji su džihadisti samoproglašene Islamske države’, rekao je.

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City

Sve o američkim izborima pročitajte OVDJE

Učitelj iz jedne škole u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kazao je kako ga je vijest iznenadila usred nastave, a onda je informaciju podijelio s učenicima koji su, kada su čuli vijesti, izrazili zabrinutost što više nikada neće moći putovati u Ameriku.

‘To je tako ružno. Oni su samo djeca, a već su sada istinski zabrinuti. Nisam se nadao ovakvim reakcijama djece’, rekao je učitelj.

Zabrinutost i u Pakistanu i Indoneziji

Visoki pakistanski dužnosnik u vladi, govoreći anonimno, vijest o Trumpovoj pobjedi nazvao je ‘apsolutno groznom i užasnom’.

‘Iznimno sam razočaran što je Donald Trump pobijedio jer je Hillary Clinton dobra žena, ona je dobra za Pakistan i muslimane u cijelom svijetu’, rekao je 32-godišnji Ishaq Khan te dodao kako se Hillary zalagala za mir u svijetu, dok je s druge strane Donald Trump govorio o borbi protiv muslimana.

U Indoneziji, zemlji s najvećim brojem muslimanskog stanovništva, od početka objave rezultata nervoza zbog budućnosti odnosa s tradicionalnim saveznikom SAD-om, bivala je sve veća i veća. Mnogi su uvjereni da će ovakav izbor utjecati na odnose SAD-a s muslimanskim zajednicama diljem svijeta.

SVJETSKI TISAK O TRUMPU: ‘Ovo je najgora moguća katastrofa. Nezamislivo je postalo stvarnost’

Nikken Suardini, koji radi za odvjetničko društvo u glavnom gradu Jakarti, kaže kako je zabrinut još od prošle godine, kada je Trump predložio zabranu ulaska muslimana u SAD.

‘Ako on zaista postane predsjednik i blokira ulaz muslimana u SAD, u redu, no to nije poštano, nije fer’, rekao je Suardini.

Tahir Ashrafi, viši pakistanski klerik nada se kako Trump neće sve svoje zamisli provesti u djelo.

‘Nadam se da su Trumpove izjave protiv muslimana bile samo sredstvo prikupljanja glasova, kako bi poboljšao svoju kampanju te se nadam da će uskoro shvatiti da muslimani čine izuzetno veliku populaciju SAD-a’, rekao je Ashrafi.

Povratak na Net.hr