MRTVA TRKA U NJEMAČKOJ / SPD u blagoj prednosti pred Merkelinim CDU-om; Pao neobičan dogovor, a sve komentirali i Hrvati: 'Mislim da je Semafor koalicija najrealnija'

Oko 22 sata rezultati su pokazivali prednost SPD-a nad koalicijom CDU/CSU od 25,8 naprema 24,2 posto

26.9.2021.
18:33
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka je danas birala nasljednika Angele Merkel, a po svemu sudeći vodit će se mrtva trka između SPD-a i koalicije CDU/CSU.

SPD vodi nad koalicijom CDU/CSU od 25,8 naprema 24,2 posto. Zeleni imaju 14,3 posto, FDP 11,5, a AfD 10,6 posto. Analitičari su predviđali da su dvije vrlo izgledne koalicije; tzv. Jamajka koalicija između demokršćana, liberala i zelenih i tzv. Semafor koalicija (prema stranačkim bojama) koju bi tvorili liberali i zeleni ali pod vodstvom socijaldemokrata.

Prvi konkretan korak prema stvaranju nove vlasti učinio je predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner, koji je tijekom TV rasprave "Berlinski krug" predstavnici Zelenih Annaleni Baerbock ponudio suradnju, iako je njegova stranka osvojila manje glasova. Baerbock je to prihvatila, pa ostaje vidjeti s kojom od dvije najjače stranke će pregovarati.

Zasad je izglednija koalicija "semafor" sa SPD-om, s obzirom na to da je Unija CDU/CSU, kojoj pripada i kancelarka Merkel, od prošlih izbora izgubila osam posto podrške.

Slično misli i novi-stari zastupnik SPD-a u Bundestagu, Josip Juratović. Naime, od oko 427.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, svaki 10. ima državljanstvo, a time i pravo glasa te mogućnost političkog angažmana. Juratović je jedan od njih.

“Mislim da možemo biti zadovoljni rezultatima. Olaf Scholz je taj koji će biti kancelar ako će sve ići po pravilima. I Zeleni i Liberali su u svakom slučaju stranke koje će biti partneri, da li SPD-a da li CDU-u”, rekao je Juratović za N1 i dodao da uopće ne vjeruje u stvaranje velike, crveno-crne koalicije.

“Svaka stranka koja ima mogućnosti ući u koaliciju ima neku svoju strategiju. Sve se na kraju svodi na kompromis. Mislim da je 'Semafor koalicija' momentalno najrealnija. To je i koalicija koju će najviše građana prihvatiti”, rekao je Juratović te dodao: “Dobit će kancelara koji je politički iskusan, najiskusniji od kandidata. Potrebno je da Njemačku vodi netko iskusan. Mijenjat će se puno stvari i bitno je da na tom putu imamo nekoga tko je seriozan. Radnici se neće morati plašiti da će kroz te procese izgubiti posao."

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, Gordan Bakota, pak tvrdi da su rezultati izbora odraz svega onoga što se najavljivalo te dodaje da je gotovo nemoguće formirati vladajuću koaliciju bez Zelenih, dodajući da ipak još uvijek nije ništa gotovo “i da su sve opcije na stolu”.

U razgovoru za N1 je istaknuo da ne očekuje promjene u odnosima Hrvatske i Njemačke. “Hrvatska ne treba očekivati dramatične promjene, to su sve političari s kojima Hrvatska ima dugotrajna, dobra iskustva. Mislim da je važno naglasiti da su sve hrvatske vlade dosad imale dobru suradnju s različitim njemačkim vladama. Ne očekujem značajne promjene”, rekao je Bakota.

Tijek događanja:

22.00 sata - Rezultati pokazuju prednost SPD-a nad koalicijom CDU/CSU od 25,8 naprema 24,2 posto. Zeleni imaju 14,3 posto, FDP 11,5, a AfD 10,6 posto. Razlika SPD-a se još malo povećala.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je učvrstila svoju prednost pred demokršćanskom Unijom CDU/CSU na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no obje stranke još uvijek ustraju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade.

"Mislim da prema biračima ne bi bilo fer da formiranje vlade preuzme stranka koja je izgubila osam posto u usporedbi s posljednjim izborima", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tijekom TV rasprave "Berlinski krug" koja se tradicionalno održava nakon parlamentarnih izbora.

Scholz je time aludirao na velike gubitke Unije CDU/CSU i činjenicu da su na izborima samo SPD, Zeleni i liberali ostvarili dobitke pa da stoga ove tri stranke trebaju i raspravljati o formiranju koalicije.

Glavni kandidat Unije Armin Laschet istodobno smatra da vladu sastavlja ona stranka koja uspije okupiti većinu bez obzira na to raspolaže li najvećim zastupničkim klubom u Bundestagu.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner ponudio je tijekom iste TV rasprave predstavnici Zelenih Annaleni Baerbock pregovore prije same odluke s kojom od dvije najjače stranke će pregovarati.

U obzir dolaze tzv. Jamajka koalicija između demokršćana, liberala i zelenih i tzv. Semafor koalicija (prema stranačkim bojama) koju bi tvorili liberali i zeleni ali pod vodstvom socijaldemokrata.

Prema aktualnim rezultatima temeljenim na prebrojanim glasovima od 22 sata pokazuje se trend pobjede SPD-a koji trenutno osvaja 25,8 posto glasova. Iza socijaldemokrata slijedi Unija CDU/CSU s 24,2 posto glasova. Stranku Zeleni je prema istoj ekstrapolaciji biralo 14,3, FDP 11,5 te AfD 10,6 posto.

Stranka Ljevica se s pet posto nalazi na rubu izbornog praga i o njezinom ulasku u Bundestag bi mogli odlučivati direktni mandati.

Očekuje se da bi prvi nepotpuni službeni rezultati mogli biti objavljeni kasnije od očekivanog zbog velikog broja birača koji su svoj glas predali poštanskim putem. Prema procjenama izlaznost je i ove godine bila oko 77 posto slično kao i na posljednjim izborima.

20.10 sati - Prema rezultatima oko 20 sati SPD je bio je 25,5 posto i imao blagu prednost ispred koalicije CDU/CSU sa 24,5 posto. Zeleni su bili na 13,8 posto, FDP na 11,7 posto, a AFD na 10,9 posto.

"Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD", rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz. On je izrazio zadovoljstvo što je SPD ostvario osjetno bolji rezultat od očekivanog i poboljšao svoje pozicije u usporedbi s prošlim izborima za 4,4 posto.

I kancelarski kandidat Armin Laschet je usprkos uvjerljivom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima najavio sastavljanje vlade pod vodstvom demokršćana.

"Ja ću poduzeti sve da se ostvari vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU", rekao je Laschet i najavio kako teži koaliciji s liberalima i zelenima, piše Deutsche Welle.

U rezultatima TV postaje ARD-a na temelju prvih prebrojanih glasova, Unija i SPD su gotovo izjednačeni: SPD ima 25,2 posto, a CDU/CSU 24,6 posto, što u kombinaciji s prognozama na temelju izlaznih anketa predstavlja trend u korist SPD-a. U prognozama javnog servisa ZDF SPD je s 25,6 posto u blagom vodstvu ispred Unije s 24,4 posto.

19.00 - Prema prvim izlaznim anketama javnih servisa ARD/ZDF, i demokršćani iz Unije CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) osvojili su u nedjelju isti broj glasova na njemačkim parlamentarnim izborima, dok su Zeleni na trećem mjestu.

Prema rezultatima instituta Infratest dimap za ARD/ZDF objavljenim odmah po zatvaranju birališta, Unija CDU/CSU je osvojila 25 posto glasova, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) također 25 posto, Zeleni su osvojili 15, Alternativa za Njemačku (AfD) 11, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 11, te stranka Ljevica 5 posto glasova birača.

Zeleni najjači u Berlinu

Na nedjeljnim izborima za lokalne parlamente u njemačkim saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg–Zapadno Pomorje, Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istoj razini, te će vjerojatno nakon 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarrasch. Posljednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica.

Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke te je prepolovila broj glasača na sedam posto. CDU je u Berlinu s 15 posto ostvario najgori rezultat u poslijeratnoj povijesti.

Lijeve snage najjače i u Mecklenburg–Zapadno Pomorje

U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament. SPD, koji je i posljednjih pet godina vladao ovom sjevernom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milijuna birača, poboljšao je svoj rezultat za 6,4 posto te sada uživa podršku 37 posto birača.

Stranka Zeleni je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto. Druga po jačini stranka u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina. CDU s kojim je SPD posljednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 posto glasova što je pet posto manje nego 2016.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali