NIJE GA POŠTEDIO / Dodik ljut što se američki veleposlanik sastao sa Vučićem, nazvao ga ljigavcem

Image
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Informaciju o 'produktivnom sastanku' s Vučićem i Murphyjem u Beogradu, kakav u diplomatskoj praksi nije uobičajen, objavio je Hill na Twitteru

20.4.2023.
15:31
Dejan Rakita/Pixsell
Play logo

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je ponovo vrijeđao američkog veleposlanika u BiH nazvavši ga "ljigavcem" no istodobno je ublažio svoju secesionističku retoriku kazavši kako sada traži način na koji Republika Srpska može biti samostalna "unutar BiH".

Dodika je silno razljutio to što se američki veleposlanik Michael Murphy, zajedno sa svojim kolegom iz Beograda Christopherom Hillom, u srijedu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski je predsjednik na taj način osujetio Dodikova nastojanja da iz kontakata sa srpskim političarima isključi Murphyja, kojemu zamjera navodno miješanje u unutarnje poslove BiH. Murphy je opetovano oštro kritizirao Dodikove prijetnje odcjepljenjem RS-a upozorivši ga kako konkretni koraci u tom pravcu neće ostati bez odgovora SAD-a. Dodik je zbog toga zabranio svim dužnosnicima iz RS sastanke s američkim veleposlanikom.

Image
'NE ŽELIM NIKAKVU SURADNJU' /

Milorad Dodik prognozirao raspad EU-a, pa najavio da će dužnosnicima bosanskih Srba zabraniti kontakt s predstavnicima NATO-a

Image
'NE ŽELIM NIKAKVU SURADNJU' /

Milorad Dodik prognozirao raspad EU-a, pa najavio da će dužnosnicima bosanskih Srba zabraniti kontakt s predstavnicima NATO-a

Dodik Vučića nazvao odgovornim državnikom

Informaciju o "produktivnom sastanku" s Vučićem i Murphyjem u Beogradu, kakav u diplomatskoj praksi nije uobičajen, objavio je Hill na Twitteru.

"Svi smo se složili oko važnosti potpore suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i funkcionalnim institucijama na državnoj razini BiH", napisao je američki veleposlanik u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući taj sastanak Dodik je u četvrtak u Banjoj Luci pred novinarima pravdao Vučića nazvavši ga odgovornim državnikom, ali je napao Murphyja ustvrdivši kako on odlaskom u Beograd pokušava razbiti blokadu koju mu je nametnula Republika Srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o sporu RS i Srbije. Radi se o jednom ljigavcu koji se zove veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Murphy", kazao je Dodik.

Potpisivanje zajedničke izjave za očuvanje statusa državne imovine

On misli i kako su baš Murphy i britanski veleposlanik u BiH Julian Riley, samo da bi napakostili RS-u, nagovorili čelnike bošnjačkih i građanskih stranaka na potpisivanje zajedničke izjave kojom su oni u srijedu pozvali na očuvanje statusa državne imovine kao vlasništva BiH, a ne entiteta. Za petak je zakazao sastanak s predstavnicima političkih stranaka iz RS kako bi se raspravljalo upravo o tom pitanju, kojega je ranije označio kao crvenu crtu zbog koje bi se RS mogla odcijepiti od BiH, no sada je tu prijetnju znakovito ublažio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Ja ću ponuditi jedan dokument koji će u biti ići ka tome da se sve političke stranke u RS objedine oko nužnog stupnja samostalnosti RS u okviru BiH", kazao je Dodik.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo