'EUROPLJANIN PO SENTIMENTU' / Milanović održao predavanje mladim Bugarima. 'Prvi ću se usprotiviti federalnoj Europi'

Image
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Istaknuo je i da tek ostaje za vidjeti je li članstvo Hrvatske u Europskoj uspješno, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo za deset godina članstva u EU-u nije raslo brže od Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

25.5.2023.
16:20
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u četvrtak u predavanju studentima na sofijskom Sveučilištu svetog Klimenta Ohridskog da će se suprotstaviti tome da Europska unija postane federacija, ocijenivši da je takva ideja "deluzija".

U predavanju na temu "Geopolitika i ekonomija" Milanović je kritizirao koncept federalne Europe, napomenuvši da su većina dužnosnika u europskim institucijama federalisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja ću biti prvi koji će se tome protiviti", kazao je Milanović.

Ocijenio je da je takva „neodrživa“ ideja „deluzija, samoiluzija“ protivna europskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iako sam Europljanin po sentimentu, vi ste Bugari, ja sam Hrvat. Nikad nisam bio odgajan kao nacionalist, niti ne daj Bože kao šovinist, ali ništa ne postoji iznad nacionalne države u Europi", kazao je.

Image
NIJE MU SJELA /

Milanović: 'Porezna politika ne može biti uzmem ti na ćupriji-vratim ti na mostu'

Image
NIJE MU SJELA /

Milanović: 'Porezna politika ne može biti uzmem ti na ćupriji-vratim ti na mostu'

Suprotno federalistima, on se po pitanju europske integracije smatra "realistom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da „tek ostaje za vidjeti“ je li članstvo Hrvatske u Europskoj uspješno, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo za deset godina članstva u EU-u nije raslo brže od Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Po pitanju rasta i stvorenog bogatstva, prvih deset godina teško može biti okarakterizirano kao nevjerojatan uspjeh, ako je uspjeh uopće“, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije predavanja Milanović se sastao s rektorom sveučilišta Anastasom Gerdjikovim.

Na Sveučilištu svetoga Klimenta Ohridskog postoji lektorat hrvatskog jezika u sklopu Katedre za slavenske jezike. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, u Bugarskoj živi oko 200 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predavanja Milanovića je primio predsjednik bugarske Nacionalne skupštine (Narodno sobranje) Rosen Željazkov, čime završava njegov jednodnevni službeni posjet Bugarskoj.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo