• Devetero osoba je ubijeno u napadu u školi u Kazanju
  • Napadač Inlnaz Galjaviev (19) je uhićen
  • Prije masakra ostavio je poruku na društvenim mrežama kako počinje ubijati

Devetero osoba ubijeno je u utorak u školi u ruskom Kazanju. Prve informacije govorile su o dva napadača, a posljednje govore kako je bio samo jedan - ruski tinejdžer Ilnaz Galjaviev. Podatke o žrtvama - sedmero djece i jednoj učiteljici, objavila je glasnogovornica predsjednika Tatarstana Lilia Galimova.

Prve informacije su govorile kako je ubijeno 11 osoba, kasnije kako ih je ubijeno osmero, no zadnje informacije su kako je devetero ubijenih osoba, javlja Moscow Times.

Prema posljednjim informacijama, 22 osobe su ozlijeđene - 18 djece i četvero odraslih, a dvoje djece poginulo je nakon što su pokušali pobjeći skočivši kroz prozor.

U školi je odjeknula i eksplozija, javlja ruska Gazeta.

Napadač uhićen

Izvor blizak ruskoj obavještajnoj službi FSB-u rekao je da je u vezi napada uhićen i 41-godišnji Muhamedšin Rami. Sumnjaju da je sudjelovao u organizaciji napada.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tatarstana objavilo je nove informacije o napadačima. Točnije, o napadaču - odjel tvrdi da je strijelac djelovao sam. To je 19-godišnji Ilnaz Galyaviev, student četvrte godine Kazanskog sveučilišta "TISBI". Policiji je rekao da mrzi sve, ali u školu je došao sam kako bi svi znali da je on Bog. Oružje je službeno registrirano kod njega.

Učenik koji je išao u razred s napadačem rekao je kako je Ilnaz Galyaviev bio dosta povučen. "Praktički nije komunicirao ni sa kim, nije ga bilo briga za nas. Stalno negdje u mislima. Da, malo smo ga maltretirali, smijali se, recimo, pokušavali malo uzburkati dječaka, ali bez uspjeha", priznao je. Kaže i kako je često propuštao nastavu, uvijek je bio mrzovoljan i umoran.

Motiv napada je još nepoznat, no poznato je kako je jedan od napadača na aplikaciji Telegram prije samog čina napravio kanal i napisao nekoliko poruka. Na fotografiji koju je objavio nosio je masku na kojoj piše "Bog". Napisao je kako će napasti školu, a zatim počiniti samoubojstvo, javlja portal Baza.

Ruska Gazeta objavila je snimku specijalaca koji ulaze u dvorište škole. Navode da je u školi odjeknula i eksplozija.

Pucnjava je započela u 9 sati i 20 minuta, a u tome trenutku je u školi bilo 714 učenika i 70 zaposlenih, od kojih 52 učitelja, javlja TASS.

Galjaviev je navodno maturirao u toj školi. Isti portal objavio je prve snimke iz škole u kojoj je izvršen napad.

Na Twitteru je objavljena snimka gdje se vidi kako djeca bježe iz škole u kojoj se odvija napad. Snimka prikazuje kako jedno dijete skače s trećeg kata škola te se puzanjem pokušava udaljiti, ali bezuspješno.

Incident se dogodio nakon što je u Rusiji završen 10-dnevni praznik rada i obilježena 76. godišnjica pobjede Sovjetske Rusije nad nacističkom Njemačkom u 2. svjetskom ratu.

Sutrašnji dan, 12. svibnja, u Tatarstanu je proglašen danom žalosti.

Objavljena je i snimka uhićenja napadača:

"Danas ću ubiti mnogo smeća i ubit ću sebe", poruka je koju je napisao na društvenim mrežama prije ovog krvavog pohoda: